През погледа на главния редактор: Радев ще остава в историята. Често това не е за добро

Живка Кехайова

Радев ще остава в историята. Често това не е за добро – например като в снимката към публикацията

Радев, осъзнал, че няма как да остане в историята като единствения президент, защитаващ итересите на Русия у нас (помните „големия шлем“ на Първанов), е ршил да бъд първият президент, който е наложил вето на Закона за Бюджета. Причината е една, но маскирана и с втора за по-приемливо – той е категорично против налагането на транзитна вноска върху руския природен газ, който минава през България. Скрива се и зад опита на Асен Василев да продаде 700 000 дка от държавния поземлен фонд, за да обезпечи текущи разходи, за което вече писах и което си е, меко казано, абсурд.

Столичният общински съвет и днес си остана без председател и ще продължи да си седи така и да не работи адекватно, поне докато ПП не проумеят, че инатът да бъде наложен Бонев, е пагубен и за кмета им, когото едва, ама едва наложиха. По принцип липсата на гъвкавост в политиката, е пагубна.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски сезира и. ф. главен прокурор и шефа на ДАНС за разследване на всички данни и обстоятелства, сочени в разследването на журналиста от бТВ Стоян Георгиев „Слонът в стаята. Санкциите не работят“, излъчено на 26 ноември, за това как руски олигарх и политик, заобикаля санкциите и върти милиарден бизнес в България. Предполагам, че по пътя, по който са тръгнали ДПС в превръщането си в нормална либерална партия с Пеевски начело, Пеевски може много бързо да излезе от списъка Магнитски. Любопитно ще е кои други ще се окажат в него.

Корнелия Нинова се кълне, че БСП няма да гласуват измененията в Конституцията, защото нямало да допуснат като ПП-ДБ Пеевски да се превърне в неформалният лидер на управлението. В предложенията си за Бюджета, БСП ще искат по-голям данък печалба от банките и таван на лихвите. До тук – пълно политическо безсилие, а Ваня Григорова не била поканена на разговора на левицата, защото не била член на партия. Може пък дао стане направо лидер? Поне Нинова явно я е шубе точно от това, не че Григорова ми е симпатична, напротив.

Каква я мислят ГЕРБ днес, не е ясно, но ще стане – винаги става ясно.

И да – Боби Михайлов подаде оставка – просто хубавата новина я оставих накрая, за да започнем с оптимизъм новата седмица:)


image0 (9K)