През погледа на главния редактор: Свърши ли „пиянството“ на народа, сметките са „без кръчмар“

Живка Кехайова

Тези избори няма да са като онези избори

Масово анализите се въртят около тезата, че изборите на 2 октомври щели да повторят резултата от предходните и следователно няма да има мегдан за стабилно правителство.

Не, резултатите няма да са като предишните. Особено като гледам известните към момента водачи на листи. И известните към момента абсурдно стари и вече амортизирани послания, до едно от преди – крайно неадекватни на настоящата ситуация. Шанс ще е за някоя от партиите, ако успее да излезе от миналогодишните лозунги, но засега такава дълбока промисъл не се вижда у ни един от т.н. сериозни политически субекти.

Според мен „Пиянството на един народ“(определено не по Вазов) свърши и сега въпросният народ изтрезнява. Вероятно само „хроничните алкохолици“ ще хукнат, но този път ще гласуват за „Възраждане“. Да се надяваме, че ще са в рамките на средното за поне що-годе цивилизована страна.

Според мен голям процент от останалите или няма да отидат до урните, или ако им е принцип да гласуват, ще разпилеят вот към малки партии, които няма да преминат бариерата, но пък с нещо са симпатични – я с програма, я с личност…

Иначе съм съгласна, че стабилно правителство ще е трудна, да не кажа непосилна задача. Ако се сформира изобщо правителство, то ще е на базата на свръхголям компромис и няма да го бъде, вероятно, дори 6 месеца. Какво е решението, според мен – вече съм писала.

С други думи, свърши ли „пиянството“ на народа, сметките са „без кръчмар“.


image0 (9K)