През погледа на главния редактор: С млад екип стартира четвъртия си мандат Живко Тодоров

Живка Кехайова

С млад екип стартира четвъртия си мандат Живко Тодоров

Днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров представи екипа си от зам.-кметове, с който стартира четвъртия си мандат. На мястото на инж. Янчо Калоянов е арх. Мартин Паскалев, а на мястото на Красимира Чахова, досегашният директор Дирекция „Социално подпомагане и ексомбудсман на Стара Загора Павлина Делчева. И двамата се ползват с добро име и професионално отношение към работата. Другите трима зам.-кметове са Радостин Танев, Милена Желева и Надежда Чакърова – също обществени личности, спечелили доверие и към чиято работа до момента не са отправяни сериозни критики и претенции.

Ще има промяна в структурата  на ресорите им, която ще бъде внесена в Общински съвет. Ресорът на Павлина Делчева ще бъде не спорт, а общинска собственост, здравеопазване и социални дейности. Към ресора на арх. Паскалев, освен устройство на територията и строителство, ще се включат организация на движението и управление на проектите за ландшаф и озеленяване. Радостин Танев ще поеме  инвестициите, екологията и политиките, свързани със зеления преход. Надеждава Чакърова остава в сектор „Образование и младежки дейности“, а Милена Желева – „Култура и туризъм“. Спортът ще бъде отделен вероятно в дирекция, за чийто директор ще бъде обявен конкурс.

Бяха обявени и стартовите приоритети. Първият е максимално затягане на контрола върху реализацията на проектите. Важен коментар на Живко Тодоров бе, че той ще работи в партньорство с правителството, без каквато и да е конфронтация, а целта е максимално бързо задействане на работата по създаване на Индустриална зона „Летището“. В четвъртък той ще има среща с министъра на икономиката.

Приоритет в отдел „Образование“ ще бъде създаването на обучение по инженерни специалности в Стара Загора, за което вече са водени разговори както с Тракийски университет, така и с Технически университет – София. Точно такива специалисти ще са нужни за развитието на региона в посоката, в която счита за нужно да го развива екипът.

В сферата на здравеопазването и социалните дейности е включена задачата за изграждане на ново детско отделение в Стара Загора, както и подобряване на базата на ДКЦ-тата, а последното включва продължаване на разговорите с ръководството на УМБАЛ „Проф. Ст. Киркович“ за отстъпване на все по-рушащата се сграда на бившето АГ на Общината, включително с отделяне на зали след ремонта й за използване и от Тракийски университет. Кметът сподели, че е водил изключително полезни разговори с Диана Димова относно подобряване качеството на социалните услуги, вклучително чрез делегиране на някои от тях на външни организации с опит в управлението на такива.

Двете първи, много големи задачи на сектор „Култура и туризъм“ са завършването на ремонта на ДТ „Гео Милев“ и представянето на археологическото наследство на Стара Загора по най-добрия начин – обектите под Общината, на „Зеления клин“. Приоритет са и  Старозагорските бани.

На Общински съвет ще бъде предложено вдигането на някои данъци като данък сгради и данък дарение до някакви нормални нива, защото те не са променяни вече 12 години – от времето, когато минималната работна заплата беше 270 лв.  При това в последните години сме в условия на инфлация, поскъпване на енергията и несигурност. Екипът ще предложи данъчната тежест пак да остане най-ниската в България, но все пак на осъвременени нива, които да се отразят на приходната част на общинския бюджет.

Обсъждаха се още много важни теми, с които поетапно ще ви запозная в следващите дни, но съм сигурна, че всички се вълнуват от ВиК проекта и приключването му, затова няма да спестя тази информация. Живко Тодоров заяви, че по последна негова информация, предвид това, че въпросите около проекта на държавното дружество са доста непрозрачни, удължаването на сроковете изтича на 30 ноември. И до 15 декември Община Стара Загора трябва да подпише акт 15, за да си получи ВиК финансирането по въпросния проект. Последното няма да се случи, ако ВиК не приключи възстановяването, включително на тротоари и бордюри във вид, отговарящ на стандартите, а не така, както е направил тротоари и бордюри над ул. „Ген. Столетов“, например. Според кмета, старозагорци са достатъчно наказни без вина с плащане на скъпа вода заради абсурдното управление на ВиК-Стара Загора от предишното му ръководство, теглило кредити за около 50 млн. лв., но не за да намали загубите си, а за да ги увеличи, което е в пълно противоречие с управлението на което и да е бизнес дружество. И няма защо да бъдат наказани отново заради неспособността на въпросното дружество да си свърши работата качествено и в срок.

(Visited 68 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)