През погледа на главния редактор: Така не се говори и не се действа така

Живка Кехайова

Така не се говори и не се действа така

Онези, които четат дневните ми мнения знаят, че битката ми за съставяне на евроатлантическо правителство продължи над 2 години и започна още, когато никой не можеше да допусне, че и да приеме възможността за такова. Логиката на времето го изискваше обаче. С други думи – подкрепям необходимостта това правителство,  с всичките му кусури, да остане на власт.

Но! Днес премиерът Денков, според мен, допусна много сериозна грешка, казвайки: „Със сигурност заместник министърът е направил няколко административни нарушения, но те не са причина за отмяна на машинния вот. Например това, че е използвал лични устройства, където не е трябвало. Да обърна внимание, че това се е случвало и на предишни избори. Така че тук той не е направил нещо извънредно, просто е трябвало да бъде малко по-внимателен, защото този тип административни нарушения бяха повод да се вмени, че в него е вината за отмяна на машините на първия тур“, каза премиерът“.

Не! Не трябва да е „малко по-внимателен“ зам.-министърът, а трябва да не си позволява да допуска подобни, направо идиотски нарушения в навечерието на изборите. И трябва да бъде наказан. Ако пък някой го е накарал – трябва да понесе вината си. Ако декларирате, че искате законност и спазване на правилата в държавата, пръв Вие и Вашите хора, сте длъжни да ги спазвате до последната буква – това е принципът на правовата и изобщото на добрата държавност.

Иначе, естествено, че всеки опонент, който може, ще се възползва от всяка грешка, за да нанесе щета. В случая бе добре дошло за президента, но вината си остава на зам.-министъра (или на онези, които са го принудили да наруши правилата), за да внуши съмнения и недоверие точно преди избори.

Кога ще се научат политиците ни, че щом са станали такива нито могат, нито трябва да покровителстват своите хора, след като публично последните са се оляли. Напротив, за да има доверие във властта, трябва да са най-строги и безкомпромисни точно към своите.

(Visited 156 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.