През погледа на главния редактор: Такса срещу Шенген

Живка Кехайова

Такса срещу Шенген

Очевидно търгуваме таксата върху руския газ срещу приемане в Шенген, при това не само за „въздушния“ Шенген, но и поне за твърда дата относно сухоземния. С други думи, с таксата сериозно сме засегнали Австрия, която досега заради вътрешнополитически проблеми се гавричкаше с България и Румъния съвсем безнаказано.

И колкото и благовидно и политкоректно да формулират Кирил Петков и Бойко Борисов възможността този път и България да има механизъм за натиск, става въпрос точно за спиране на таксата срещу пущане в Шенген.

„Таксата за газовия принос ще следва общия европейски подход“ – обявиха на съвместен брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Кирил Петков, съпредседател на ПП.
„Ще се работи с Европейската комисия. Тези теми ще се решават само след дебат с всички страни от общността“ – обясни Петков.
„За да не се спъваме за Шенген, ще се отмени таксата“ – директно заяви Борисов.

С други думи – учим се на политика и не разчитаме вече само на обяснения и добро отношение, а и на механизми, подпомагащи със сила обясненията и доброто отношение. С други думи – вървим в правилна посока с готовност сериозно да отстояваме интересите си, а не както досега – да се надяваме, че интересите ни някак ще съвпаднат с чуждите, че и ние нещо да спечелим. Браво за въвеждането на таксата! Ще е добре, ако обмислим и още някои политико-икономически хватки на въздействие. В последна сметка изнудването от край време е прието като нормален политически похват и дори има благовидното име „аргументи“. А преговори без аргументи не стават:)

 


image0 (9K)