През погледа на главния редактор: Урок за Марк Рюте и лоша новина за нас

Живка Кехайова

Урок за Марк Рюте и лоша новина за нас

Крайнодясната „Партията на свободата“, с лидер Герт Вилдерс (наричан „нидерландският Тръмп“)спечели най-много гласове на парламентарните избори в страната. Според прогнозите на пресслужбата на агенция ANP, базирани на 98% от преброените гласове, печели 37 места, удвоявайки общия си брой след вота в сряда.

Идеите на Вилдерс са за нулева миграция в Нидерландия, край на приемането на бежанци и дори референдум за излизане от ЕС, но преди него – за край на разширяването на ЕС докато Нидерландия е в него.

Ако намери поне 3 партньорски партии от 16-те, влизащи след тези избори в нидерландския парламент, Вилдерс може да стане премиер. И в такъв случай България, че и Румъния, могат да се надяват да влязат в Шенген само, ако Нидерландия напусне ЕС, или правителството на крайнодесните се срути.

Втори по гласове е Ляв алианс, воден от бившия ръководител на ЕС по въпросите на климата Франс Тимерманс, с 25 места, а либералната VVD на Рюте е едва трета – с 23 места.

И това е поредният политически урок, че ако се опитваш да въртиш опашка на всички посоки и да угаждаш едновременно на крайно десни и крайно леви, както правеше Рюте във властта, обикновено всички са недоволни от теб и най-вече – собствените ти избиратели, чиито интереси си пренебрегнал, смятайки ги за в „кърпа вързани“, докато се мъчиш да си чопнеш чужди.

Пак за почтеността в политиката става дума, поне за базисна такава. Това, че реши да не пуска България в Шенген, за да угоди точно на вилдерсовците политически, а икономически да угоди на морските превозвачи, чиито печалби силно ще намалеят, защото гръцките пристанища по суша през България ще се окажат по-удобни и по-близки за шенгенското пространство от Нидерланските, не спаси Рюте и  VVD.

Ясно е, че ако Герт Вилдерс стане премиер на Нидерландия  (но си мисля, че е възможно да не намери партньори, ако другите партии имат грам морал и перспективно мислене), това ще е сътресение не само за ЕС, но и за самата Нидерландия, включително икономически (както стана и с Великобритания).

Ако питате защо нидерландците са гласували така, причините са три. Първата е наказателния вот за VVD, която изневери на собствената си политика. Втората е, че когато човек се чувства несигурен и уплашен, той се затваря у дома, а когато много хора в едно общество се чувстват така (в света днес това не е никак трудно), то се опитва да се затвори в държавата си и да се отдели от света. Точно това обещават хитреци като Вилдерс на уплашените и неграмотните политически, които не съзнават, че това е абсолютно невъзможно на този етап на развитие. У нас не е по-различно.

Третата причина потвърждава подозрението ми, че нискоинтелигентните политически – политическите идиоти, са сериозен и постоянен процент във всяко общество точно като процентът психично болни и при сътресения, и разочарования на нормалните, добиват изключителна тежест (Великобритания с Брекзит, САЩ с Тръмп и т.н…).

 


image0 (9K)