През погледа на главния редактор: У нас – буря в чаша вода, по света – съществени изменения

Живка Кехайова

У нас – буря в чаша вода, по света – съществени изменения

У нас днес се появиха още двама конституционни съдии – Десислава Атанасова и Борислав Белазелков се заклеха. Президентът не присъства, но това, според юридическите представители на клетвата, не променя факта, че са вече съдии. Атанасова е напуснала ГЕРБ, съобщи лично Борисов. И докато ние се вълнуваме от това Радев ли изпълнява указанията на на нинова, или обратно и кой е корупционният кръг около него, за който разказва Пеевски, по света протекоха интересни изменения.

Буквално до преди дни не предполагахме, че Ердоган ще пусне Швеция в НАТО – но буквално за два дни го направи – и парламентът на Турция гласува, и той подписа.

Орбан, останал последен и единствен, покани шведския премиер Улф Кристершон н Будапеща, но Кристершон предложи разговорът им за НАТО да се проведе по време на международна среща. Още по-интересно: Унгария ще се откаже от възраженията си срещу създаването на фонд за военна помощ за Украйна на стойност 5 млрд. евро, като по този начин ще проправи пътя към споразумение за обновяване на инструмента, бе заявено на среща на посланиците на ЕС. Фондът има за цел да осигури стабилни доставки на оръжия за Киев, след като държавите членки разрешат техническите проблеми.

Още по-интересно – предвид факта, че едва ли има някой, който да не е наясно с ролята на Русия в Близкия изток, визирам изродствата на Хамас и хусите на Иран, явно Русия не е изчислила интересите на Китай в Червено море, защото китайски официални лица са поискали от иранските си колеги да помогнат за ограничаването на атаките срещу кораби в Червено море, иначе рискуват да навредят на бизнес отношенията с Пекин. Последното е ясно предупреждение и за Путин, а знаем, че предупрежденията на Китай винаги са съпроводени и с действия.

В същото време фермерските бунтове в Европа не губят от остротата си с времето и дори напротив, а в САЩ се излагат зверски като Тръмп спечели втори щат и ако разумът у републиканците не надделее, ако наистина оставят Тръмп за свой кандидат, демократите, овладяни от не по-малко деструктивни тенденции, вероятно ще оставят Байдън срещу него. Тъпото е, че който и по-млад, и нормален републиканец да застане срещу Байдън, ще спечели изборите. Същото се отнася и и до Тръмп, който ще загуби от който и да е млад, нахъсен и с акъла си демократ. Тъжното е, че е глупаво и безперспективно, ако не бъдем изненадани с нещо различно като Ники хейли, например.

С други думи – има добри и интересни тенденции, но и незаглъхващи рушащи. Интересно, твърде интересно!

 

 


image0 (9K)