През погледа на главния редактор: Ще реши ли двойното лидерство задачата, поставена пред ДПС

Живка Кехайова

Ще реши ли двойното лидерство задачата, поставена пред ДПС?

Днес Ахмед Доган адресира писмо до структурите на ДПС. Написаното в писмото е важно не само за ДПС, но и за всички партии у нас, доколкото поставената от Доган политическа диагноза далеч не касае само ДПС: „ДПС е на път да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация. Знам, че политика без финансиране не се прави, но има една критична граница, преминаването на която ни превръща в друго политическо качество. Защото интересите на „пазарната демокрация“ „изяждат“ традиционните ценности на демокрацията. За съжаление, това е характерно за всички политически сили“.

Факт ли е твърдението му? Факт е – буквално за всички политически формации днес у нас, а и не само у нас.

Далеч преди това писмо, но сега вече официално чрез него, е обявена задачата пред ДПС – да скъса с етническата си същност и да се превърне в класическа либерална партия. Според Доган, за да се случи това без катаклизми, плавно и без загуба на етническата част, са нужни двама лидери – д-р Джевдет Чакъров и Делян Пеевски. Пеевски като либерално острие, разширяващо електоралната база, Чакъров като успокояващ и водещ етническите структури в правилната посока.

Не знам дали това ще помогне на ДПС да се модернизира и да смени облика си (неприеман заради стигмата етническа партия – символ в цял свят на закостенял, твърде тесен и обикновено изостанал политически кръгозор). Струва ми се, че формулата с двамата лидери би проработила само, ако те са нещо като изпълнителни директори на две различни направления в една корпорация, отчетни и под наблюдение на собственика (Ахмед Доган). С други думи, това не е начин ДПС да избяга от корпоративното, а само вариант да го направи по-ефикасно.

Ако Доган наистина иска различен тип партия – близо до европейското либерално в класическия му вид (иначе днес повечето партии и в Европа са си точно това – корпорации и от там идва проблемът с липсата на реални ценности, и замяната им с измислени, удобни, или модно злободневни), ще се наложи да пише друго писмо – доста по-философско и с по-добре разработена теоретична база, съвсем скоро. Сегашното писмо върши някаква работа само до Европейските избори и то не особено голяма.

А всъщност ДПС разполага с наистина качествени политици – нещо все по-рядко срещано в България. И би било наистина добре те да бъдат далеч повече и по-добре използвани в управлението на страната, но пък последното може да стане само, ако твърде тясната етническа рамка на тази партия бъде наистина строшена. Може ли Доган да си позволи това, а след него и ДПС? Ще видим. Със сигурност няма да е обаче след въпросното писмо.

Ще има ли следващо?

 


image0 (9K)