Премахваме печките на въглища и дърва до 2024 г.

Всички печки на въглища и дърва, които не отговарят на еконормите, трябва да бъдат подменени най-късно до 2024 г. Това е една от основните препоръки от Световната банка, които страната ни трябва да изпълни, за да подобри качеството на въздуха, съобщава Нова телевизия.

[ad id=“225664″]

Към момента отоплителни уреди на твърдо гориво използват 54% от българите. Според експертите 85 на сто от фините прахови частици се дължат именно на отоплението на битово гориво. Очакванията са нивата им да се понижат със 78% след въвеждането на предлаганата от Световната банка мярка.

„Подмяната на отоплението може да бъде много евтина или много скъпа. Ако имате изградена газопреносна мрежа, най-евтиният и бърз вариант е присъединяването към нея. Ако няма такава, това пък може да бъде доста скъпо“, каза по Нова министърът на околната среда и водите Нено Димов. И добави, че местната власт във всяка община трябва да прецени кой е най-изгодният за нея вариант за спазване на изискванията.

[ad id=“263680″]

Министър Димов отбеляза, че има идея неотговарящите на изискванията електроуреди и горива изобщо да не стигат до пазара и да не могат да се продават.

„Ще бъде отворен ресурс от около 115 млн. лева на Оперативна програма „Околна среда“, което е крайно недостатъчно за решаване на проблема с подмяната на системите за отопление. Средствата ще бъдат фокусирани в няколко общини, където това да се направи пилотно. За следващия програмен период ще преговаряме за много по-сериозен ресурс, за да може всички общини, които имат нужда от финансиране, да бъдат подпомогнати“, каза още екоминистърът.

http://BNews.bg


image0 (9K)