Природният газ поскъпва с 19% през декември. Щеше да е по-скъп, ако България доставяше от Русия

Природният газ поскъпва с 19% през декември. Щеше да е по-скъп, ако България доставяше от Русия

Цената на природният газ за декември се увеличава с близо 19% в сравнение с тази за ноември.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена от 146,09 лева за мегаватчас, на която държавният доставчик „Булгаргаз“ ще продава газ на индустриалните потребители.

image0 (9K)

Цената за ноември беше 123,01 лева за мегаватчас, а поскъпването този месец е с 18,76%. Природният газ обаче ще бъде значително по-евтин, отколкото беше през октомври. Тогава цената беше 233,36 лева за мегаватчас.

Ключово значение за по-ниските цени на природния газ през последните два месеца имат конкурентните ценови условия по дългосрочния договор за доставка на природен газ от Азербайджан, посочи КЕВР. Той покрива близо една трета от потреблението в България.

От началото на октомври цялото количество природен газ от Азербайджан постъпва в България по интерконектора с Гърция на цена по дългосрочния договор. Преди влизането в експлоатация на газовата връзка страната получаваше една трета от количества на ниските цени по дългосрочния договор, а останалото количество беше доставяно на пазарни цени, които са по-високи.

Останалите количества газ са осигурени по два договора за доставка на втечнен природен газ, които „Булгаргаз“ е сключил с търговци от региона, както и от доставки на газ по тръба, купени след проведен търг.

Държавният газов доставчик е включил в ценовия микс и природен газ от хранилището „Чирен“. Една от основните причини за покачването на цената през декември е високата цена на газа, съхраняван в газохранилището. Това от своя страна се дължи на високите цени на газ на международните пазари в основния период на нагнетяване – месеците август и септември.

Цената на природния газ за декември обаче щеше да е по-висока, ако България внасяше газ от руската държавна компания „Газпром“, посочи още КЕВР. По изчисления на регулатора в такъв случай цената щеше да бъде над 157 лева за мегаватчас, а не 146,09 лева за мегаватчас, както е сега. Руската компания едностранно спря доставките за България в края на април.

След встъпването си в длъжност служебното правителство на Гълъб Донев съобщи, че е открило “хаос и разруха” в енергетиката след встъпването си в длъжност. Кабинетът обяви връщането към доставки от „Газпром“ за неизбежно и каза, че в противен случай цените ще са непосилно високи за бизнеса.

Преговори с „Газпром“ обаче не започнаха заради липса на реакция от руска страна на поканите на българското правителство. В момента България не получава газ от руската държавна компания.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

(Visited 32 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!