Провалът на „Турски поток“ в ЕС ще превърне българите отново в изкупителна жертва

През последните дни много хора ме питат дали азербайджанският газ е конкурент на газпромовския. По принцип е конкурент и ето защо:

[ad id=“225664″]

1. И „Южен коридор“, и „Турски поток“ са насочени съм едни и същи пазари в Южна Европа с перспектива да излязат и в Централна Европа.

2. Европейците ще предпочетат азербайджанския газ:

– защото това е диверсификация на доставчиците в съответствие със задачата да се постигне енергийна сигурност. Газпромската тръба е нов маршрут от същия доставчик;

– в перспектива в „Южен коридор“ може да се добавя и транспортира газ от Туркмения, Иран, иракски Кюрдистан и Израел – пак желаната от европейците диверсификация;

– маршрутът на „Южния коридор“ е три пъти по-къс отколкото трасето на „Турски поток“;

– „Газпром“ е ненадежден доставчик. Той неведнъж е показвал, че е спосоебн да прекрати или да съкрати доставките по каприза на руското политическо ръководство.

[ad id=“263680″]

Това е голям риск

3. Конкуренцията е неизбежна, доколкото целевият пазар е малък и няма перспектива да расте сериозно. На Балканите и в Гърция търсенето е смешно, има смисъл да се борим само за пазара в Италия, но там…виж точка 2.

4. „Газпром“ отчаяно търси пролука, за да влезе в ЕС от Турция и да стигне до Италия, а в идеалния вариант и до Австрия (за да затвори там антиукраинския кръг със своя „Северен поток“. На това се длъжи и новата вълна на ухажване на българското ръководство и обещания да им посторят АЕЦ „Белене“ „на пазарен принцип“. Но това е повторение на старата грешка: трябва да се ухажват не българите, а еврокомисарите, защото само те могат да разрешат или да не разрешат влизането на „Турски поток“ в ЕС и маршрут през границата във вътрешността на ЕС. Не е изключен провал на тези опити, а след тях, нови обвинения срещу българите за неприятелско отношение и да ги използват за изкупителна жертва.

5. И отново от чудовищно скъпата авантюра „Южен/Турски поток“ печелят само путинските приятелчета, които ще изпълняват строителството на антиукраинските тръбопроводи (и германците с австрийците, които ще получат евтино още един газопровод от Русия).

Омразата на Путин към съседите струва твърде скъпо и на „Газпром“, и на руския народ.
*Текстът е публикуван на фейсбук страницата на автора – Михаил Крутихин, енергиен експерт

Източник: http://www.faktor.bg


image0 (9K)