Проверка, дали програмата Пегас тръгва от България

Проверка, дали програмата Пегас тръгва от България

Над 50 хиляди души са били подслушвани през системата „Пегас“, сред тях разследващи журналисти, политици и бизнесмени. Шпионският софтуер прониквал в телефоните на жертвите, без те да са отваряли линкове, а след пропуснато обаждане през приложение за чат. Скандалът „Пегас“ избухна в средата на миналата година, съобщи Bulgaria ON AIR.

„Софтуерът позволява да бъде инсталиран отдалечено и скрито за потребителя, като използва уязвимости във версията на операционната система.

Още по темата

8 ное 2022 14:17

21

22 юли 2021 18:19

8

Заразяването с него осигурява достъп до устройства, включително лични комуникации, GPS местоположение, камера и микрофон“, уточни служебният зам.-министър на вътрешните работи Венцислав Катинов.

По предназначение компютърната програма била разработена, за да открива престъпници. Гръцкият журналист Спирос Сидерис разбрал, след като телефонът му започнал да се изключва и да издава странни звуци.

„Ще се чуе някой друг или например „тит“, когато говориш“, обясни Спирос Сидерис.

Разговорите му били следени с години, преди да разбере, че е мишена на киберпрестъпление.

„Първата емоция, която изпитах, беше вина. Съмнявах се в себе си. Какво направих, за да стана обект на служебните за сигурност. Второто усещане беше, че ме наблюдават. Какво искат от мен?“, сподели Сидерис.

Спекулира се, че програмата се разпространява нелегално именно през България. Затова започва проверка.

„В България няма установени данни, но това не означава, че няма“, посочи Венцислав Катинов.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)