Прозападната кандидатка за президент Мая Санду спечели в Молдова

Кампанията на Мая Санду беше свързана с борбата срещу корупцията и призивите за сближаване с ЕС

Бившата икономистка към Световната банка Мая Санду печели балотажа на президентските избори в Молдова, показват предварителните резултати.

Санду, която подкрепя по-близки връзки със Запада, събира 57% от гласовете в надпреварата срещу 43% за ориентирания към Русия Игор Додон. Данните, подадени от централната избирателна комисия, са получени след преброяване на 99% от гласовете.

Поддръжниците на Санду вече отпразнуваха победата край централата на Партията на действието и солидарността (PAS), която издигна кандидатурата ѝ.

Данните показват и сериозна избирателна активност от 52%, което е с 10% повече от гласувалите по време на първия тур.

Балотажът беше поредният епизод от сблъсъците в бившата съветска република, свързани с бъдещето на страната, която се колебае между по-близки връзки с ЕС и връщане към влиянието от Москва.

Това е поредният сблъсък между двамата кандидати за поста. През 2016 г. Додон спечели президентството, получавайки 5% повече от Санду във вота, за който се смяташе, че е повлиян от изборни нарушения.

“Имате силата да накажете тези, които ви ограбиха, които ви докараха до мизерия и ви накараха да напуснете дома си”, каза в деня на изборите Санду по адрес на опонента си.

Нейната кампания беше свързана с борбата срещу корупцията и призивите за сближаване с ЕС.

Дондон се обяви за мир, социална справедливост и християнските ценности. Основна тема в кампанията му беше “стабилността“ на държавата, както и припомняне на осигурените държавни заеми и други икономически услуги, свързани с Москва.

Молдова е една от най-бедните страни в Европа с население от 3.5 млн. души. В страната има сериозно разделение между застъпниците за по-близки отношения с Русия и тези, които искат по-голяма интеграция с ЕС и особено със съседите от Румъния.

Голяма част от Молдова е част от Румъния до края на Втората световна война, когато е анексирана от Съветския съюз. Основната част от населението е съставена от етнически румънци.

Държавата е раздирана от икономически проблеми и корупция, а основните притеснения продължава да са свързани с неразрешеният въпрос с Приднестровието. Регионът се отдели от страната и функционира като независим от 1990 г. насам, като се справя с финансовата и политическата подкрепа на Москва.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

(Visited 27 times, 1 visits today)

image0 (9K)