Прокуратурата е отказала да разследва Кошлуков за декларирана невярна информация

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу генералния директор на БНТ Емил Кошлуков за документ с невярно съдържание, в който е деклариран стаж в партийната телевизия „Алфа“. Това стана ясно от постановление на прокурора от Софийската районна прокуратура Иван Иванов, публикувано на сайта на Гражданско сдружение БОЕЦ.

Сдружението подаде сигнал по случая през февруари. Става дума за кандидатурата на Кошлуков за генерален директор на БНТ от 2017 г., в която той е посочил, че е работил като програмен директор на телевизия „Алфа“ през 2016 и 2017 г., за да покрие изискването за минимален стаж от 5 години в телевизия.

Държавното обвинение се позовава на факта, че са изтекли петте години давност от случилото се и дори да е извършено престъпление, то няма как да бъде разследвано. Декларацията за стаж е подадена през месец юли 2017 г.

През 2019 г., когато вече е избран за генерален директор на БНТ, информацията за стажа вече не присъства с официалната биография на Кошлуков.

Прокуратурата е изискала информация за стажа от НОИ, СЕМ и НАП, като самият Кошлуков не е бил разпитван по случая.

„За периода от 03.01.2017 до 01.07.2017 г. е деклариран трудов договор между партията и Емил Кошлуков с регулярно заплащани осигурителни вноски“, посочва прокуратурата. Става дума за партия „Атака“ на Волен Сидеров, чиято собственост е телевизия „Алфа“.

Разпитани са били трима свидетели, работили в телевизията в този период. „Двама от тримата разпитани са потвърдили, че Кошлуков е ходил в телевизия АЛФА и е вършил „представителни дейности”, но не е подписвал документи. Какво е казал третият разпитан и дали той е виждал Кошлуков в телевизия АЛФА през 2017 г. прокуратурата не казва“, пишат от БОЕЦ. В документа на прокуратурата пише също, че той е получавал заплата от близо 1000 лв. на месец за тази дейност.

От постановлението на прокуратурата също така става ясно, че тя смята изискването за стаж формалност.

„Посочените декларации имат за цел само да предоставят формален достъп на лицето до изборната процедура за поста. Процедурата съставлява сложен фактически състав, състоящ се от четири етапа и с формални правила. Т.е. заемането на длъжността не е в пряка причинно-следствена връзка от съставянето на декларация, а зависи от много допълнителни условия и самостоятелна преценка на външен орган“, пише Иванов.

Телевизия „Алфа“ неколкократно е била санкционирана от СЕМ за нарушения на основни принципи от Закона за радиото и телевизията.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. . Бъди оригинален! Интересни подаръци за скъпи хора! КУПИ СЕГА! https://kupi-sega.bg/


image0 (9K)