Прокуратурата отговори на Демерджиев: Изказванията му не отговарят на истината

Прокуратурата отговори на Демерджиев: Изказванията му не отговарят на истината

Снимка: БГНЕС

image0 (9K)

Прокуратурата отговори на служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който по-рано днес обвини я, че работи, когато поиска.

Още по темата

4 окт 2022 18:51

10

В позиция на обвинението се казва:

„Изказванията на министъра не отговарят на истината и фактите по делото и не кореспондират с предвидените изисквания в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за министерството на вътрешните работи (ЗМВР).

Съгласно закона, регламентиращ действията на служителите на МВР, а именно чл. 72 от ЗМВР, единствено и само органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са извършили престъпление. Тези задължения са извън правомощията на прокуратура.

Чл. 64 ал. 2 от НПК регламентира действията на прокурора по задържане на лица, като той може да постанови задържане само и единствено до 72 часа на обвиняемо лице и то с една единствена цел – то да бъде доведено пред съда, който да прецени дали да вземе мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Към привличане на дадено лице в качеството на обвиняем, съгласно чл. 219 от НПК, се пристъпва след като се съберат достатъчно доказателства за съпричастността му към извършване на престъпление от общ характер. В случая такива не са били налице, тъй като образуваното досъдебно производство е в самото си начало.

По-рано днес, 04.10.2022 г., Софийска градска прокуратура даде подробности по случая. Продължава извършването на действия по разследването“.

https://www.dnes.bg/

(Visited 28 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!

Left Menu Icon