Прокуратурата премълчавала данни за хора с власт и сметки в чужбина

„По времето, когато е била оглавявана от Сотир Цацаров, прокуратурата е разполагала с данни за близо 80 души с постове във властта, които са имали недекларирани сметки в чужди банки или имоти в чужбина, но е премълчала за половината от тях“

Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков в телефонно интервю за предаването „Евродикоф“ по „Евроком“, пише ДНЕВНИК.

По думите му става дума за магистрати – съдии, прокурори и следователи, за народни представители, както и хора с постове в местната власт.

Рашков каза, че въпросните представители на трите власти е трябвало да декларират притежанията си, но не са го направили. „От 2019 г., когато тази информация е постъпила при Цацаров, е възложена проверка. Тя е приключила, но за половината от тези лица. Но не са 37-38, а 77-78, има и починали между тях“, каза Рашков, обяснявайки неточността в числата.

По думите му резултатите се намират във Върховната касационна прокуратура, която е възложила проверката. „До днес не знаем какво е предприето от прокуратурата и възниква въпросът защо не се знае за тези лица и обществеността не е информирана“, каза вицепремиерът.

За това, че знае за сметки и имоти в чужбина на лица от властта, прокуратурата оповести през октомври 2019 г. Това стана чрез опровержение на публикации в сайтове за сметки в Швейцария на тогавашния кандидат, а днес действащ главен прокурор Иван Гешев. „Според направена проверка по-рано тази година 27 магистрати – съдии, прокурори и следователи, не са декларирали установените от ДАНС техни банкови сметки и имоти в чужбина. 11 представители от органите на изпълнителната и законодателната власт също не са го направили пред антикорупционната комисия за сметки и имущество, които притежават лично или чрез свързани или подставени лица в чужбина, включително в офшорни компании“, беше посочено в съобщение тогава с допълнението, че „след приключване на данъчните проверки, прокуратурата ще прецени дали има предпоставки за образуване на наказателни производства“.

В отговор на въпрос Рашков отговори утвърдително, че предстоят проверки на сегашния консул на България във Валенсия Пламен Георгиев, който, докато оглавяваше антикорупционната комисия, не разследва докрай скандала „Ало, Ваньо“, както и снимките с кюлчета злато на бившия премиер Бойко Борисов.

източник www.dunavmost.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!