Прокурор за схемата за палежи, изнудване и пране на пари, при която задържаха и служител на ДАНС

Престъпна група, извършила палеж, отвличане и изнудване е разбита от пловдивската полиция, съобщи на брифинг, започнал преди минути, окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

9 души са задържани, а сред тях е и служител на ДАНС – София.

В ареста с постоянна мярка  в момента са четирима, един от освободен под гаранция, а другите са разпитани като свидетели.  Разследването започва след палежа на магазина за моторни масла на бул. „Дунав“, собственост на фирма „Билара Импорт“.

На 19 септември през нощта магазинът бе изпепелен при огромен пожар. Огънят погълна 6 тона моторно масло, а само бързата намеса на пожарната спаси съседната сграда и няколко коли.  Пловдивските криминалисти са установили, че палежът е извършен от двама души.

Впоследствие се оказва, че същите хора са участвали в мащабна схема за пране на пари. Столична кантора по поръчка на чуждестранни граждани е регистрирала стотици дружества, в които са превеждани огромни суми, с които е оперирано в офшорни зони. Дружествата са регистрирани на имената на роми.

Един от тях обаче имал неблагоразумието да изтегли около 20 хиляди евро. Впоследствие представители на кантората са го погнали, като са отвлекли майка му и са го изнудили да съобщи на кого е предал парите. Получателят се оказва собственикът на магазина за масла, който след това е бил подпален. Той е основен участник в процеса по набиране на роми – титуляри на въпросните дружества.

Служителят на ДАНС е осигурил пълна информация за собственика на магазина и семейството му.

Магазинът е изпепелен за предупреждение.

Още 7 лица са обявени за национално издирване, съобщи Окръжният прокурор Румен Попов. Част от участниците в схемата са били предупредени за предстоящата информация и са успели да се укрият.


image0 (9K)