Промени в законодателството иска министър Цачева, заради вероятното предсрочно освобождаване на „Наглите“

Министър Цачева ще предложи да бъдат променени НК, НПК и Закона за изтърпяване на наказанията, заради много вероятното предсрочно освобождаване от затвора на членове от групата за отвличания „Наглите“.
Ивайло Евтимов и Любомир Димитров, членове на „Наглите” са правили опити от месеци да излязат от затвора.
Който иска да бъде предсрочно освободен, трябва да подаде молба до съда се предвижда в промените на законодателството. Досега се изискваше становище и на администрацията на затворите. Цачева е на мнение, че това е формален акт, който не се е отчитал.

„За да се избегнат занапред случаи, ще инициирам законодателни промени, които са свързани в 2 посоки. Освен формалният подход, мнение и становище, което се дава от администрацията на затвора, във всички случаи, когато има нюанси в становището на отделните служители, както е в конкретния случай, да има обобщаващо предложение, което да бъде единно от страна на администрацията на затвора. Освен това да се изготвят и критерии, в които не само буквата на закона, но и да се държи сметка за степен на риск, ресоциализация“.

[ad id=“222969″]

В случая около „Наглите“ Цачева е наредила на затворническата администрация да даде отрицателни становища за освобождаването на двамата „Нагли“ – Любомир Димитров – Гребеца и Ивайло Евтимов – Йожи.

„След поставените първоинстанционни решения за предварително освобождаване от изтърпяване на наказание на две лишени от свобода лица, които са осъдени като част от организираната престъпна група, известна като „Наглите“, инициативата за предсрочното освобождаване не е на съответната администрация на Софийски затвор“, заяви Цачева.
Инициативата е по дадената възможност след промяната в Закона за изтърпяване на наказанията и задържане под стража това да се случва по искане на лицето до съответния съд, поясни правосъдният министър.

В единия случай администрацията на затвора е дала негативно становище, коментира тя. Според думите й, отговорността за първоинстанционното решение е на съответния съдебен състав, който е постановил това предсрочно освобождаване.

В другия случай има положително становище на представители на администрацията на затвора.

И двете решения на съда са атакувани пред по-горе стояща инстанция, заяви правосъдният министър.

За мен като юрист и гражданин фактът, че за това лице, за което администрацията на затвора е дала положително становище, има и висящо наказателно производство от 2015 г. за убийство. Няма наложена мярка от съда задържане под стража, но това е факт, който не може да бъде отминат от онези, които имат задължение, коментира Цачева.

„Като гражданин не ми се иска те да бъдат окончателно освободени, но няма как да се въздейства на магистратите в независимата съдебна власт. Очаквам окончателните решения по тези два случая да бъдат такива, каквито са очакванията на обществото ни“, допълни Цецка Цачева.

Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров-Гребеца са осъдени за 12 отвличания. Двамата бяха арестувани от полицията през декември 2009 г. И бяха осъдени. Присъдите – 130 години затвор за Ивайло Евтимов и 76 за Любомир Димитров. В България обаче наказанията не се събират, а излежава се само най-тежкото. Така, вместо век зад решетките, Йожи получи 18 години, а Гребеца – 10. А само след осем години зад решетките двамата искат да излязат на свобода и съдът каза „Да”.
Оказва се, че това става възможно след поправки в закона, за които двамата осъдени разбират веднага след като са публикувани в Държавен вестник.
Предсрочно освободените да бъдат проследявани с електронни гривни, това е още една от промените, които ще бъдът предложени от министъра.
Министър Цачева възнамерява да обяви нова обществена поръчка за електронните гривни в най-скоро време. Електронни гривни са и за лица, които са на по-лек режим и най-вече за такива, които са под домашен арест и се отклоняват от него.

Източник: dir.bg


image0 (9K)