Протестиращи се опитаха да влязат в сградата на Министерския съвет

Протестиращи направиха опит да влязат в сградата на Министерския съвет в София, предаде БНР. Това се случи по време на събитието, с което бяха отбелязани 200 дни от началото на протестите с искане на оставките на правителството и на главния прокурор.

“Всеки ден ще е така до победата“, скандираха събралите се в центъра на столицата.

Полицаи предотвратиха два опита на за нахлуване в сградата. Стигна се и до кратък сблъсък между органите на реда и демонстрантите. За кратко беше блокирано движението през площад „Независимост“ към булевардите „Цар Освободител“ и „Княз Дондуков“.

image0 (9K)image0 (9K)

“200 е число, което се състои от двойка и две нули. Това е оценката, която народът постави“, написаха във Фейсбук организаторите на събитието от инициативата “Системата ни убива“.

Протестът с искане за оставка на правителството и на главния прокурор започна през юли миналата година. Тогава трима политици от извънпарламентарната „Демократична България“ се опитаха да стигнат по море до държавен плаж, но бяха избутани обратно във водата от служители на НСО, охраняващи намиращата се наблизо резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Президентът Румен Радев поиска след това сваляне на държавната охрана на Доган и непосредствено след това представители на прокуратурата влязоха в президентството, което предизвика първия протест.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!