Протест в София, Бургас и Варна срещу отхвърляне на молбите за убежище на руски опозционери в България

Протест в София, Бургас и Варна срещу отхвърляне на молбите за убежище на руски опозционери в България

Протест срещу отхвърлянето на молбите за убежище в България на руски граждани се проведе в София, Варна и Бургас.

Протестът беше организиран от движение „За свободна Русия“, което обединява опозиционно настроени на Путин руски граждани живеещи в България.

Случаите в които Държавната агенция на бежанците не дава бежански статут на руски граждани не са единични. Протестите днес бяха за три конкретни случая – Максим Мормильов, Ксения Глазунова и Павел Бочкарев.

Максим Мормильов от Ярославл, е подал молба за убежище с цялото си семейство, има две малки деца. Апелативният съд вече е отказал да предостави закрила на съпругата му. На 21 март е делото на Мормильов.

Ксения Глазунова е директор на московски театър. Тя открито критикува случващото се в страната в социалните мрежи и в резултат на това е принудена да напусне Русия. Българският първоинстанционен съд отказва да я защити, според информация от организаторите.

На московския музикант Павел Бочкарев също е отказано убежище от Агенцията за бежанците. Според негов пост във фейсбук моралната невъзможност да служиш като срочнослужещ в армия извършваща военни престъпления е основание за получаване на защита съгласно Женевската конвенция.

На протеста в Бургас бяха режисьорката Оксана Грускова и актрисата Елена Санина.

„Искаме убежище от режима на Путин. Аз съм режисьорска, моята приятелка е актриса. Преподавателка съм по актьорско майсторство и не искам да съм инструмент на неговата пропаганда. В Русия не можем да упражняваме професиите си свободно“, заяви Оксана цитирана от BGNES.

Двете с Елена в България работят и с руснаци, и с украинци, които са избягали от войната.

Съдът в Бургас им е отказал политическо убежище, защото няма доказателства, че върху тях е упражнявана репресия заради политическите им убеждения.

Протестът беше подкрепен от украински бежанки, които са намерили убежище в България.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)