Проф. Александрова: Омикрон не е безобиден, както изглежда

„Колкото и да изглежда безобиден, Омикрон не е такъв, особено при по-уязвимите”. За това предупреди пред NOVA NEWS проф. Радостина Александрова.

Тя посочи, че той може да доведе като опашка „дълъг ковид”- вече „един от водещите проблеми”. Работи се много по овладяването му, допълни професорът.

Още по темата

10 авг 2022 07:14

40

Оттук нататък фокусът е именно върху уязвимите групи, които трябва да бъдат защитени добре, посочи Александрова. В тази група тя включи и децата.

Проф. Александрова коментира и лекарствата срещу коронавируса, но подчерта, че те не могат да заместят ваксината.

„Смята се, че някои държави вървят към ендемичния вариант на развитие – така, както живеем с грип“, обясни още Александрова.

А за отмяната на маските за повечето места на закрито от четвъртък тя посочи: „Аз мисля, че е добър ход дотолкова, доколкото хората, които смятат, че имат нужда, ще продължат да ги ползват. Изобщо ние вървим към това да живеем заедно с този вирус“.

По думите на проф. Александрова това, което сме научили, е, че дистанцията, носенето на маските може да ни предпази тогава, когато е по-активен вирусът и сме в затворени помещения. А наученото ще прилагаме и при грип.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)