Проф. Александър Маринов: Румен Радев ще иска втори мандат

„Логично е президентът Румен Радев да се кандидатира за втори мандат и смятам, че ще го направи. Той доказа, че в България политика може да се прави по друг начин“, заяви пред БНР проф. Александър Маринов, ръководител на Стратегическия съвет към президента.

Той подчерта, че държавният глава е имал добри 4 години и посочи, че той има висока подкрепа от гражданите: „Когато имаш такава подкрепа от гражданите, тя винаги може да се организира по определен начин, но това не означава, че трябва да се прави партия или някаква друг политическа организация. Това са различни неща.“

По думите на проф. Маринов конфликтът на президента с изпълнителната власт не е самоцелна задявка или лична кавга, а принципно различие относно начина, по който се управлява България, и резултатите от управлението. Той беше категоричен, че който и да е управляващ и управлява лошо, би получил същите оценки от Стратегическия съвет към президента и това не би променило техните предложения.

Във връзка с представения преди дни Стратегически документ и предложението за нов модел на управление проф. Маринов коментира, че това е план и вече са работи по редица стъпки, които визират конкретни стъпки за преодоляване на констатираните „недъзи“. „Ще има ново, по-конкретно ниво, което стъпва на Стратегическия документ“, твърди той.

Маринов коментира, че на политическия терен в България не се вижда „играч“, който би могъл да промени начина, по който функционира държавата: „Очевидно към момента няма такъв готов и силен играч, но има силно желание от страна на гражданите да намерят ново политическо представителство в лицето на партии и политици, които да започнат промяната. Тази промяна няма да е нито бърза, нито лесна, но трябва да започне. … Това е процес и той започва, независимо дали президентът го иска, или – не. Това е въпрос на тенденции в българското общество, а не е нещо, което се е ограничило в тези няколкостотин квадратни метра между президентството и изпълнителната власт.“

Според него недоволството в обществото не е затихнало и то не се е примирило с начина на управление.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!