Проф. Ангелов: Обсъждаме разхлабването и на други мерки

Обмисля се разхлабването на още от противоепидемичните мерки с оглед на спада в заболеваемостта. Това е заявил министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, при посещението си, заедно с премиера Бойко Борисов, на Мулдавския манастир „Света Петка“, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

Спадът на заболеваемостта от COVID-19 създава предпоставки за допълнително разхлабване на мерките, е изтъкнал министърът на здравеопазването. Това е добра индикация, че мерките работят и ако продължава тази тенденция, обсъждаме разхлабването и на други мерки, е заявил Ангелов. Според премиера Борисов е добре да се обмислят и възможностите за връщане на публика по стадионите.

От понеделник отварят врати училищата и гoлeмитe нexpaнитeлни мaгaзини, нo c ново ycлoвиe зa диcтaнция мeждy клиентите в тях.

При третия локдаун бяха затворени търговските обекти с площ над 300 кв. метра. Много от големите магазини изнесоха стоките си отвън, за да продължат работа.

Атина Георгиева, която е мениджър на магазин за спортни стоки, обясни пред БНР как се е наложило да обслужват клиентите досега: „Работим на затворени врати. Клиентите изчакват отвън да бъдат обслужени от колега, който излиза пред входа на магазина, взима поръчката на човека и съответно му я носи“.

Запитана ще се справят ли сега с условията за отваряне на вътрешните площи, Георгиева отвърща: „По 8 кв.м. на човек позволява да има горе-долу около 30 души в магазина и най-вероятно ще има и пропускателен режим. На моменти е възможно да се образува опашка отвън“.

Училищата в страната се готвят да посрещнат част от учениците си от понеделник. В сградите се прави основно почистване и дезинфекция. Много от стаите бяха използвани за изборите на 4-ти април.

Според заповедта на здравния министър от утре присъствено в училище се връщат най-малките ученици от 1-и до 4-ти клас. С тях ще учат и децата от 7-и, 8-и и 10-и клас за срок от две седмици.

От 26 март на чиновете ще седнат 5-и, 9-и и 12-и клас. Според предварителните разчети последни компютрите ще оставят учениците от 6-и и 11-и клас. Сочената за тях дата е 17-и май.

Засега епидемичната обстановка е обявена до края на април, ако бъде удължена, вероятно и ротацията на класовете ще продължи.

 


image0 (9K)