Проф. Васил Каракостов: Ковид-19 е по особено заболяване

Ставащото не е казус, системата позволява и това е масово явление – болниците да бъдат управлявани така сякаш директорът е едновластен. Промяната в здравеопазването за мен е много дълбока оран. Човекът, който прави тази реформа, трябва да бъде подкрепен не от 50+1 от депутатите, а от 100% от тях. Това каза за „Денят ON AIR“ началникът на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” проф. д-р Васил Каракостов.

Според него назначенията на директори в болници доскоро са били на политически принцип.

„Управлението на едно предприятие трябва да е от човек с визия за бъдещето и той да милее за това. Моделът на клиничните пътеки се изпълни със съдържание докрай, няма повече накъде“, посочи лекарят.

„Трудно е да се гарантира дали една личност ще направи нещо, ако зад него има политическа структура. През последните 3 години, след като в НЗОК настъпиха промени, това да се правят регулярни проверки за пътеките в болниците е нещо абсолютно нормално. Когато един пациент не лежи в болницата, не присъства в болницата – тази пътека на Здравната каса отпада. Може да се е подписал 55 пъти, да са направени всички изследвания, ако той не е открит там, това нарушава лечебния процес“, коментира той.

По думите му навсякъде има проверки в болниците, дори в Германия, особено когато става дума за частни здравни каси.

„Избягвам да плаша хората, Ковид-19 е по-особено заболяване и вирусът се стреми да оцелява. Чрез адаптиране, в комбинация с други варианти. Хората обаче са подготвени и вече имат представа за какво става дума. Ще има четвърта вълна, заведенията бъкат и никъде не съм видял маски. Вероятността на плажа човек да се зарази е много по-малка. Мисля, че ще се справим, бих се обърнал към хората – нека се ваксинират. Няма мутация до този момент, има варианти“, допълни още началникът на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” пред телевизия Bulgaria ON AIR.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)