Проф. Грозданка Лазарова: Увеличава се броят на колитите след К-19

„Увеличава се броят на пациенти с токсинмедиирани колити след прекарана COVID-19 инфекция, което наложи среща на експертните съвети по микробиология, вирусология, епидемиология, инфекциозни болести и фармакология и до създаване на Експертен консултативен съвет за диагностика и лечение на пациенти с потвърдена ковид инфекция към Министерството на здравеопазването.“ Това коментира в ефира на Радио Стара Загора проф. Грозданка Лазарова от катедрата по микробиология и паразитология към Медицинския факултет на Тракийския университет.

„Заедно с проф. Людмила Боянова изработихме препоръки за употреба на антибиотици при пациенти с COVID-19“, поясни проф. Лазарова. Документът се нарича Интерактивен справочник, който е утвърден от Български лекарски съюз и е качен на сайта на Министерството на здравеопазването.

Колитът. Какво трябва да знаем за него

„В условията на пандемия употребата на антибиотици и антимикробни средства трябва да се разглежда като част от емпиричната терапия на най-тежките или потвърдени случаи на COVID-19“, категорична е проф. Лазарова. Тя уточни, че не се препоръчват антибиотици профилактично и при пациенти с леки случаи.

 

(Visited 215 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.