НАЙ-НОВИ:

Проф. Димитър Иванов: Олигархичната структура на икономиката ни се крепи на Гинки

„Очевидно е, че „Инерком” е направил залог на акциите на бъдещата собственост на ЧЕЗ – България. Как този залог на акции отговаря на законите в България? Това е противозаконно. Такъв абсурд по света няма. Това се прави в случая и така е получена финансовата гаранция на тази банка срещу която „Инерком” получава победата”. Това каза в предаването „Лице в лице” по бТВ икономистът от Лондон проф. Димитър Иванов.

[ad id=“225664″]

По думите му в целия шум, който се е вдигнал около сделката с ЧЕЗ, има и голяма доза демагогия. „Вдигнахме страхотен шум за една Гинка. Казвам го символно, Гинка е чудесно име, извинявам се на госпожа Гинка Върбакова“, подчерта проф. Иванов.

„Някак си забравихме, обърнахме гръб на досегашната страница на прехода ни. Цялата ни олигархична структура на българската икономиката в момента, 90% се крепи на Гинки, нашият преход се нарича „Гинков преход”, цялата работническо-мениджърска приватизация, извадена на българския икономически хоризонт – хора, тип Гинки“, анализира експертът.

[ad id=“236993″]

„Аз използвам друго наименование – „пиратите на прехода”, които утре ние ще наричаме лордовете на българската икономика, те бяха Гинки по своему. Българският тип приватизация доведе до този икономически модел, който разяжда тези икономически резултати, поставяйки ни на последно място в Европа“, коментира експертът.

-->

[ad id=“237001″]

„Ние всички се втурнахме масово да ставаме собственици, но не помислихме каква е втората фаза на това след като станем собственици – как ще го мениджираме, как ще го развиваме, как ще го експандираме това предприятие. (…) И затова нашата икономика сега страда. Считам, че е имало конструирана схема, която се сгромоляса при този изключителна реакция публична, политическа, която избухна”, бе категоричен икономистът.

[ad id=“238430″]

Според него схемата не е съмнителна. „Прочетох изискванията на ЧЕЗ-майка по отношения на процедурата и в тях няма как „Инерком” да не е представил още при своята неусловна оферта източницитие си на финанисиране – колко ще бъдат, какви проценти и откъде. И тук възниква основния въпрос – как така една от най-големите чужди банки в България с нейния си филиал в България при всички банкови критерии е разрешила и е дала финансова гаранция на „Инерком”. „Инерком” не отговаря на тези изискванията да плати тези 329 млн. евро. Тя няма тези възможности, защото, за да плати тези 326 или 329 млн. тя трябва да участва днес минимум с 33% – 34%, тоест, тя трябва да даде около 106 млн. евро собствено участие“, навлезе в подробности проф. Иванов.

[ad id=“236999″]

Иванов каза, че би посъветвал премиера час по-скоро, с оглед на предстоящия арбитраж, да поиска от министъра на енергетиката и министъра на вътрешните работи части от ЧЕЗ, като диспечерските звена за управление, да влязат в списъка със стратегическите обекти. „Част от ЧЕЗ влиза там, но друга не влиза“, обясни икономистът, от години практикуващ в Лондон.

-->

По думите му можем да засилим нашата преговаряща позиция по отношение на арбитража. ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Най-нови