Проф. Дуранкев: По време на война най-важно е военното министерство

Проф. Дуранкев: По време на война най-важно е военното министерство

По време на войната най-важно е кой ще държи военните министерства, включително и в България, тъй като оттам текат най-големите блага и най-големите корупции, заяви пред БНР проф. Боян Дуранкев.

Той даде за пример данни от САЩ за увеличението в цената на ракетите „Стингър“, която само за няколко години се е повишила седем пъти.

Проф. Дуранкев коментира възстановяването на Украйна след приключването на военните действия.  

„Планът за възстановяване, който трябва да се разработи, не е само за Украйна. Европейските страни също имат нужда от възстановяване. Германското правителство публикува информация колко е дало за оръжия. Отпуснатите досега средства за 2022 г., 2023 г. и 2024 г. са над 16 милиарда евро. Те няма да имат никаква възвращаемост като инвестиции и ще трябва да се запушват пробойните в самия ЕС.

Ако погледнем към Украйна, само това, което до момента има за възстановяване на пораженията, е над 486 милиарда долара. Не бива да се подценява въпросът кой и по какъв начин ще ги плаща. Очертаващата се тенденция сочи, че основният платец ще бъде ЕС.

Ако трябва да се помогне на Украйна след войната, периодът, за който ще се трябва да се възстанови, не е едно поколение-както след Втората световна война. Украйна трябва да се възстанови за 5 до 8 години. Изисква се огромна концентрация на усилия и преразглеждане на много от споразуменията, които страната има. Тя е затънала безнадеждно в дългове. Огромният украински бюджет отива основно за поддържане на армията.

На главата на Украйна много ще тежат сключените международни договори по време на войната. Значителна част от тях е под формата на кредити. Те трябва да бъдат върнати, освен ако добрият Европейски съюз, САЩ и Великобритания не ѝ ги опростят. Представям си, че това  е възможно, ако обединеният Запад реши да подпомогне по такъв начин Украйна и да докаже, че за кратък срок – една или две петилетки, Украйна ще може да се възстанови и да заработи по-добре и по-успешно, отколкото до този момент“.

Проф. Боян Дуранкев посочи, че след войната Украйна ще бъде изправена и пред проблем с работната сила.

„До този момент напусналите украински граждани са над десет милиона души. 4.2 милиона от тях се ползват от Механизма за временна закрила на ЕС. Те са със своите семейства и са намерили добри условия за работа в ЕС. Няма как да си представим, че ще бъдат склонни да се върнат в Украйна и да помагат за възстановяването“.

Той отчете и интереса на страните членки на ЕС – най-вече Полша и Германия, за заместване на дефицитната местна работна сила.

Проф. Дуранкев  подчерта също, че има неизгодни за Украйна договори с големите транснационални корпорации, най-вече по повод закупуването на земя.

„Тези корпорации ще успеят по един или друг начин да наложат своите икономически интереси“.

Той обърна внимание и на възможността за разширяване пазара в ЕС с допускането на Украйна и негативите, които в момента понасят фермерите от общността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)