Проф. Илко Гетов: Ваксинираните да се пазят и да спазват мерките!

Ваксината срещу коронавирус не пази на 100%. Ваксинираните трябва да продължат да спазват мерките, защото вирусът продължава да се разпространява. Това заяви представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов в студиото на „Неделята на NOVA“.

„Най-голямото преимущество на ваксините е, че те водят до по-леко изкарване на заболяването, ако се разболеем и почти нулева необходимост от хоспитализация. Но няма нещо, което може да ви гарантира, че няма да се разболеете никога“, категоричен е специалистът.

Генералната теория е, че механизмът на вируса и пораженията от него по някакъв начин се екстраполират върху механизма на действие на самата ваксина. Самите симптоми, които се появяват след имунизация – главоболие, повишена температура и т.н., са присъщи и за заразените с COVID-19, поясни проф. Гетов.

По думите му хората, които са си поставили първа доза от векторна ваксина (такива са ваксините например на „АстраЗенека“ и „Джонсън и Джонсън“ – б.р.) и не са получили странични ефекти, трябва да си поставят и втора. „Рискът да се появи проблем след това е почти нулев“, увери професорът.

„ЕМА (European Medicines Agency – б.р) заключи, че е налице вероятна връзка между ваксината на „АстраЗенека“ и появата на тромбози. Поради което тази седмица е одобрена промяна в продуктовата информация на ваксината. Тя ще бъде налична на езиците на държавите членки в сряда“, обясни специалистът.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!