Проф. Илчев: Качеството на елита върви назад

Основният недостатък на българските политици е подчинението им в името на лични облаги, смята историкът

Четири седмици след изборите все още не е ясно каква ще е съдбата на правителството. За това има ли изход от настоящата  политическа криза и какъв е погледът на историка върху създалата се ситуация разговаряме с проф. Иван Илчев в предаването на вестник „Сега“ „(О)позиция“ .

image0 (9K)

Много е трудно да се предсказват нещата, особено когато са в бъдеще време, както се шегува известен американски спортист. Това в никакъв случай не е първата политическа криза, която разтърсва България, вероятно няма да бъде и последната“, казва проф. Илчев.

И преди сме имали много фрагментирано Народно събрание. Да вземем например изборите през 1930-те години, когато има огромен брой политически партии и позицията на правителството, което тогава се образува, е много нестабилна. Сменят се министри, излизат партии и в крайна сметка всичко това завършва с военен преврат през 1934 година. Все пак може да се каже нещо положително за изборите, даже за изборите след 1989 г. – няма нито един загинал, убит гласоподавател. Докато от Освобождението до края на Втората световна война на всеки избори има жертви„, добави той. „Правил съм исторически изследвания на българските полици и за съжаление, изводът е, че човечеството върви напред, а качеството на елита върви назад„, каза професорът. 

В предаването ще разберете още:

– Позицията на проф. Иван Илчев относно скандала с уволнения и след това върнат на работа доцент от УНСС

– Трябва ли историята и историците да бъдат извадени от споровете между България и Р. Северна Македония

източник www.dunavmost.com

(Visited 3 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!