Проф. Кожухарова: Това в момента не е пик, а задържане на болните

„Има разлика между реимунизация и трета доза. Тя е за хора, които не реагират достатъчно добре на ваксината. Това се наблюдава и при други ваксини. При тях е въведена по-сложна схема за ваксинация, така че и те да създадат имунитет“, заяви в ефира на Нова тв вирусологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова.

Ваксините

„Процентът на ваксинираните не е много висок, някъде над 20%. Но това е толкова малко. Моите колеги с надежда броят всеки, който си поставя първа доза, с надеждата, че броят на ваксинираните ще се увеличи. Много бавно върви, много малко, което продължава да ме учудва. Всички чакахме да се появи ваксината, за да разрешим проблема и да си върнем доколкото може обратно живота, с който сме свикнали. Сега имаме ваксина, а не я използваме. По света не е така – имат ваксини, говорят за трета доза“, посочи проф. Кожухарова.

Тя посочи, че не са много тези, които се отказват от ваксинацията след първата доза. Епидемиологът изрази надежда, че здравното министерство ще преосмисли позицията си за третата доза.

„Има разлика между реимунизация и трета доза. Тя е за хора, които не реагират достатъчно добре на ваксината. Това се наблюдава и при други ваксини. При тях е въведена по-сложна схема за ваксинация, така че и те да създадат имунитет“, обясни проф. Кожухарова. 

Вирусът

„Ако се погледне кривата – това не е пик, а по-скоро задържане на положителните случаи, на болните. Всъщност забавяне на процеса на разпространение. За съжаление, процентът на положителните проби много бавно, но продължава да расте. Това говори, че вирусът циркулира между нас, но темпът на нарастване е бавен. Това може и да е в резултат, че от 2 септември говори ефективно, че трябва да се затегнат мерките“, каза проф. Кожухарова.

И сподели, че е забелязала как след предупрежденията от здравното министерство по-възрастните хора и тези в рисковите групи са станали по-предпазливи.

Още по темата

19 сеп 2021 07:10

60

18 сеп 2021 13:44

181

18 сеп 2021 09:36

270

„Към момента темповете са бавни. Това е една от епидемиологичните цели. Когато са по-бавни темповете, тогава няма опасност системата да отказва в един момент. Вероятно ще има увеличение по-нататък. Прогнози се правят малко сложно, не бих се ангажирала с дати“, каза още епидемиологът.

„При леките форми на коронавируса на практика няма разлики с грипа. Напомням, че има и ваксина срещу грипа. Предлагат разстоянието между двете ваксини да е около 2 седмици“, каза проф. Кожухарова.

Тя изтъкна, че за момента в страната не е регистиран варианта Мю на коронавируса.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)