Проф. Любен Тотев: Маришкият басейн трябва да работи възможно най-дълго

Трябва да се търси възможност комплексът „Марица Изток“ да работи възможно най-дълго, каза проф. Любен Тотев, член на УС на Българската минно-геоложка камара пред Bloomberg TV Bulgaria. Според него трябва да бъдат изготвени официалните позиции на страната, които да бъдат защитени пред Европейската комисия и да бъде защитен интереса на българския въгледобив и енергетиката.

Комплексът е ключов за страната и произвежда около 40% от електроенергията в страната.

image0 (9K)

Още по темата

През 2020 година добивът на въглищата е намалял с 21%, но той се компенсира от увеличеният ръст на метални и медно-златните руди, както и на добивите на скално-облицовъчни материали, уточни още Тотев.По добив на мед и злато страната ни е в челната десетка на Европа, допълни той.

Последните месеци цените на металите са високи и това влияе добре на компаниите в сектора, но пък така се компенсират ниските цени в края на 2020 година, обясни Тотев.

Той разказа още, че заради високите цени на електроенергията някои големи производства са затворили временно, включително и КЦМ-Пловдив, но това не е повлияло на дейността на мините в страната.

Добивната индустрия осигурява 5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България и е в основата на много други производства. Сред предизвикателствата пред бранша са плановете на ЕК за намаляването на въглеродните емисии, уточни още Тотев.

Какво разказа още Тотев можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

източник https://www.investor.bg/…………

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!