Проф. Минасян: Политиците не трябва да извършват избора за шеф на БНБ

„Двамата кандидати са членове на партиите, които сега формират мнозинството, което означава, че всички кадърни шефове на БНБ са в тази среда и навън няма никакви достойни кандидати. Мисля си, че избора на шеф на БНБ не трябва да се извършва от политиците. Какви способности и знания имат тези, които гласуват“. Това обяви някогашният член на Управителния съвет на БНБ Гарбед Минасян пред Bulgaria ON AIR.

„Постът управител на БНБ е изключително важен за държавата. Задължение на Централната банка е да провежда монетарна политика и да следи за здравината на финансовата система и на паричното стопанство. Имаме въведен Паричен съвет и функциите на БНБ са малко по-ограничени по отношение на инструментите на паричната политика. Законът казва, че мерките, които предприема БНБ не трябва да бъдат продиктувани от желанието за промяна на паричното обръщение, а от други съображения, които засягат функционирането на банковата система.

Още по темата

20 авг 2021 10:30

51

1 май 2019 11:56

73

Управителят трябва да бъде макроикономист, защото функциите на Централната банка въздействат върху икономическото развитие и всички процеси в страната“, добяви Минасян за предаването Money.bg.

По думите му гуверньорът трябва да разбира и банковата система. „БНБ трябва да следи и много процеси – един от тях е разширението на парите в обръщение. Те се увеличават с 8-10% годишно през последните 10 години“.

„Българският народ е в правото си да избира как иска да се развива. Той е избрал Паричния съвет да го поддържа. Но трябва да са ясни последствията от това – едно от тях е, че поддържаме голям размер на валутни резерви, което означава замразени пари за нищо“, заяви той.

Трябва да погледнем как се развива българската икономика. „Последните 10 години прираста на БВП на България е най-нисък в сравнение със всички тези страна, с които тръгнахме заедно, които бяха членки на Съвет за икономическа взаимопомощ и след това станахме членки на ЕС. Това за девет страни“.

 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)