НАЙ-НОВИ:

Проф. Минко Палангурски: Няма 100% независимост, всички сме зависими един от друг

Днес отбелязваме 113 години от обявяването на независимостта на България, а по традиция празнествата ще се проведат във Велико Търново. Но обръщаме ли достатъчно внимание на събитията, които не са толкова героични и не са свързани с битки? Според историка проф. Минко Палангурски понякога ги подценяваме.

„Това е връщането на България на картата на Европа като нация и държава с 13-вековна история и която има правото и възможността да се самоуправлява. Независимостта в главите на българските политици е повече от 30 години като подготовка. Всеки български политик е носил в главата си подобен манифест, той носи почерка на министър-председателя Александър Малинов“, обясни историкът пред Bulgaria ON AIR.

„Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново, където е провъзгласена независимостта ни, е единствената запазена владетелска църква от Второто българско царство. По време на османското владичество тя е джамия и веднага след Освобождението се преправя на гарнизонна църква.

От гледна точка на юридическото право, България е свободна от 22 септември 1908 г., процесът завършва през пролетта на 1909 г. Всяка дума в манифеста е много добре обмислена, стана ясно още от думите на проф. Палангурски в „България сутрин“.

„Българските политически сили носят тежка отговорност пред историята. В България в момента няма извършен преврат, за да отидем трети път до урните, придружени с президентски избори. Българските политици или не са наясно какво е това „управление“… Българският избирател подаде два пъти на политиците какво трябва да направят, голяма част от тях не разбраха за какво става въпрос“, категоричен е историкът.

Той подчерта, че държавниците мислят за поколенията, докато политиците мислят за следващите избори.

„Няма 100% независимост, всички сме зависими един от друг, и то това му е хубавото. Защото всички те гледат като равноправен“, отбеляза още проф. Палангурски.

https://www.dnes.bg/…………. ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon