НАЙ-НОВИ:

Проф. Рачев: Загубите в икономиката ще са по-страшни от коронавируса

„Загубите от спада в икономиката ще са по-страшни от коронавируса. Трябва и един друг кризисен щаб да се сформира, който да помисли за нашата икономика. Да не стане така, че за да махнем хремата, ще отсечем главата“.

Тази прогноза направи в предаването „Тази събота“ климатологът и представител на Българската асоциация на туристическите агенции проф. Георги Рачев.

По думите му българският туристически бизнес е в колапс – 300 000 души в момента са без работа, а в световен мащаб спадът в понижението на туристическите пътувания ще над споменаваните 15%. Той напомни, че туризмът у нас формира около 12% от БВП.

Проф. Рачев е на мнение, че има пряка връзка между климата и разпространението на коронавируса. Той даде за пример Югоизточна Азия, където в момента е много топло и разпространението на коронавируса не е толкова сериозно, дори и в Индия, в която нивото на хигиена не е високо.

Според него причината топлото време и слънцето да предпазват хората е, че те снабдяват организма с витамин D и с естествени имунитет.

Пролетта в България ще е в нормата – температурите ще са само с половин до един градус по-високи, но в Западна Европа ще е доста топло, каза още климатологът. Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Най-нови