Проф. Темелкова: Бизнесът търси университетите

Проф. Темелкова: Бизнесът търси университетите

Безспорно най-голямото предизвикателство пред българското висше образование е интердисциплинарността. Защото чистият инженер никому не е потребен. Потребен е инженер, който интегрира интедисциплинарни знания, умения и компетенции.

Това каза първата жена, избрана за ректор във Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. д-р Миглена Темелкова в специалния мултиплатформен проект на Bulgaria ON AIR – „Бъдещето: Образование“.

По думите ѝ примесването на няколко научни области образователната система е едно от основните предизвикателства, които стоят и пред българското образование.

„Не е тайна, че акредитирането на различните професионални направления във висшето образование се извърша строго специфично по отношение на професионалното направление, научната област и тази интердисциплинарност е някак си привнесена все още в българското висше образование. Друго предизвикателство пред висшето образование е изграждането на практически умения“, смята професорът.  

„Висшето образование отдавна следваше да премине тази метаморфоза от строга теоретичност в една теоретико-приложност“, каза проф. Темелкова.

Тя обясни, че стратегията за развитие на висшето образование посочва три вида висши училища – научно-изследователски, образователни и практически ориентирани ВУЗ. Тя обясни, че финансов ресурс от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде съсредоточен върху научно-изследователските висши училища.

„Другите два вида училища останаха в периферията и на стратегията, и на законодателя, и на министерството, ако щете, но нека да си го кажем съвсем откровено: българската образователна система не е само върхови научни изследвания. Висшето образование следва да има конкретна придадена стойност в икономическия сектор, в реалния бизнес. И тази придадена стойност идва и с изграждането на практически умения на обучаемите“, обясни тя.

По думите на проф. Темелкова се забелязва известно изоставане на образователната система, която е консервативна. Въпреки това много от висшите училища са обърнати към бизнеса. Тя допълни, че 25 процента от академичния състав на Висшето училище по телекомуникации и пощи работи паралелно и в реалния бизнес сектор.

Вижте целия разговор във видеото

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)