Проф. Угринова: Британският щам на коронавируса вече доминира в България

„Както в модата всеки има право на лош вкус, така и в живота всеки има право на своите избори – правилни или неправилни“. Това каза пред БНР проф. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология към БАН, в коментар на настроенията против ваксините в обществото. Тя обясни, че има умерено и разумно отношение по темата.

„Мисля, че преодоляхме първичния негативизъм към ваксините срещу COVID-19. Най-добрият начин да се повлияе е да се дава много информация и на достъпно ниво, за да могат хората да разберат и да вземат информираното си решение“, посочи проф. Угринова.

Тя сподели, че е била приятно впечатлена от опашките пред пунктовете за ваксиниране.

image0 (9K)

„Начинът да се справим с този вирус е или да се ваксинираме, или да го преболедуваме, но по-безопасно е да се ваксинираме. Има доста тежки случаи при боледуването и дори след това се появяват усложнения“, каза микробиологът.

Тя смята, че ако всички кажат, че искат да се имунизират срещу коронавируса, „ще лъсне“ веднага другият проблем, че няма достатъчно ваксини. Професорът изрази очакване доставките да са регулярни и ваксинационната кампания да върви добре.

По думите на проф. Угринова технологията на РНК ваксините е напълно революционна и те имат много висока ефективност, а при ваксината на „АстраЗенека“ ефективността не е толкова висока, но няма докладвани случаи на заразени, които са прекарали тежко заболяването.

„В тази ефективност на ваксината се броят само хората, които не са се разболели след поставяне на ваксината. позитивното при „АстраЗенека“ е, че 100% от поставилите си тази ваксина, дори да са се разболели, са изкарали лека настинка. ако това е цената, аз мисля, че може да се плати“, коментира проф. Угринова.

„На този етап е допускане на вероятност, но няма категорично доказателство, че ваксинираните хора могат да пренасят заразата“, обясни микробиологът.

За продължителността на имунитета след поставяне на ваксина, проф. Ива Угринова посочи, че засега има потвърждение за 8 месеца, но учените очакват трайността му да е 2 години.

„Британският щам на коронавируса вече доминира в страната. Той измести класическия щам от Ухан“, каза тя и добави, че всички мутации на COVID-19 ще дойдат в България.

Проф. Угринова беше категорична, че РНК ваксините могат много бързо да бъдат пренастроени, за да могат да уловят и новите мутации на вируса.

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!