Проф. Чорбанов: ПП и ДБ „изпират“ Борисов

Проф. Чорбанов: ПП и ДБ "изпират" Борисов

Изборът на Делян Пеевски за член на Комисията по конституционни промени взриви парламента в последните дни. Коментари се появиха и по отношение на подкрепата на ДПС за състава на новото правителство.

„На първи разговор беше поканен именно ДПС и никой не се възмути, че Делян Пеевски е преговарящ“, коментира депутатът от „Има такъв народ“ проф. Андрей Чорбанов в предаването „Денят ON AIR“.  

Той обаче заяви, че ИТН ще подкрепи всяко едно предложение за конституционни промени, което е рационално, независимо от коя партия е направено това предложение.

„Наше виждане беше от самото начало, че ние сме изпратени в парламента да направим всички промени в полза на обществото. Законите не се делят на наши и ваши. Ако законът има рационални неща, разбира се, че ще го подкрепим“, поясни той.

Според него в проекта на Делян Пеевски за промени в Конституцията има „смислени неща“.  

„Ние също имаме наши предложения, защото идеите за конституционна реформа, не трябва да се приватизират от една партия. Още в нашите програми на първите избори, на които се явихме, бяхме заложили само и единствено неща, които изискват конституционни промени“, каза проф. Чорбанов.

По отношение на разговорите на ГЕРБ с останалите партии за състав на правителство той поясни, че от ИТН са имали кратка среща за това доколко биха подкрепили определени политики.  

Андрей Чорбанов коментира и исканията на депутатски имунитети. „Нашето категорично мислене е, че всеки, който се чувства невинен, би трябвало сам да си даде заявката за отказ от имунитет“, поясни той и допълни, че комисия по имунитетите ще изземва прерогативите на българския съд.  

Според него главният прокурор Иван Гешев е можело да бъде отстранен заради много други причини от тези, които се излагат сега.  

„Какво е активизирало прокуратурата – нямам представа коя част от прокуратурата с коя друга част от прокуратурата воюва. В момента обаче се използва като политическа бухалка със сигурност“, обясни депутатът от ИТН.  

Той е на мнение, че избирателите на „Продължаваме промяната“ са били излъгани, защото през цялата кампания им било обяснявано, че с ГЕРБ няма да се управлява. Това че няма да има министри или зам.-министри от ГЕРБ, не означава, че те няма да управляват и това щяло да си проличи по лицата, които ще бъдат назначени, смята Чорбанов. „Идеята, че това правителство е самостоятелно правителство на ПП-ДБ е толкова нереалистична, колкото нереалистична е историята на барон фон Мюнхаузен, който се вади сам от реката“, каза той в студиото на Bulgaria ON AIR.

Чорбанов е категоричен, че „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ „изпират“ Бойко Борисов и Делян Пеевски.  

Той коментира и протестите пред парламента. Чорбанов заяви, че протестът на ИТН нямал нищо общо с този на „Възраждане“ и бил организиран от структурите на партията по места.  

„Погледнато чисто парламентарно, правителството е напълно законно. Това, срещу което протестираме, е моралният аспект на всичко това“, поясни депутатът от ИТН и допълни, че протестите на партията ще продължат.  

Проф. Чорбанов изрази и личното си мнение в подкрепа на президента Румен Радев, но все пак изтъкна, че той е този, който е „въвел“ във властта „Продължаваме промяната“ и ги е „лансирал“.  

„Ние още дълго време ще трябва да поглъщаме последиците от това“, поясни той.

https://www.dnes.bg/

(Visited 23 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.