Проф. Чуков: Гърция е с добра стратегия за мигрантите, при нас липсва политическа воля

Проф. Чуков: Гърция е с добра стратегия за мигрантите, при нас липсва политическа воля

Все повече мигранти започнаха да избягват маршрута през Гърция, като се насочват към България. Сред тях вече има и пакистанци. Каква е опасността за страната ни и ще успеем ли да влезем в Шенген?

„Нека да погледнем последните данни, подадени от МВР. Водещата група в България са афганистанците. След това са сирийците и на трето място идват тунизийците. Веднага искам да обърна внимание на третата група. Миналата седмица имаше много силна реч на тунизийския президент, който се оплака, че Тунис е обект на мигрантска вълна от Субсахарска Африка.

Те са притиснати от африканските страни, които очевидно искат да направят същото миграционно движение и целта е Европа. Трябва да се очаква повишаване на процента на пакистанците. Значителна част от корабокрушенците, които видяхме в Южна Италия, също са пакистанци. През 2022г. около 30% от територията на Пакистан беше наводнена. Това, което се случи в Турция и Сирия се случи и в Пакистан във варианта на наводнение, заяви проф. Владимир Чуков в студиото на „Брюксел 1“ .

Според него мигрантските потоци са силно стимулирани от земетресението в Турция. „В Турция над половин милион са останали без покрив над главата си. В Северна Сирия са някъде над 5 милиона. Досещате се и какви са икономическите последствия за тези държави“, коментира проф. Чуков.

На въпрос защо мигрантите избягват Гърция, проф. Чуков отговори, че „Гърция от може би три години има много добре изработена философия и стратегия за противопоставяне на мигрантския поток. Във фаталната 2015г. в един момент Гърция се оказа с приблизително 900 хиляди мигранти – половината законни, другите незаконни“, посочи експертът.

„През 2020г. приеха един много сериозен пакет от законодателни инициативи, които вдигнаха невероятно наказанията за хора, които се занимават с трафик. Моята теза е, че един такъв трафикант или е в затвора, или работи за властите, т.е. е информатор – това се прие от гърците като практика. Това е нещо, което липсва в България. За цялата 2022г. министърът на гражданската защита на Гърция се похвали, че те са отблъснали някъде около четвърт милион незаконни пребиваващи. Поради тази причина виждате, че дори морските набези отиват директно на Запад,“ обясни проф. Чуков пред Bulgaria ON AIR.

„През последните две години други теми са на прочит. Дори в предизборните платформи на партиите темата за противопоставяне на мигрантския натиск или не присъства, или присъства по един много срамежлив начин в документите на хората, които кандидатстват за властта. Липсва ни политически опит, политическа воля и оценяване на реалната опасност, която се крие в тази огромна група хора, които просто са безкомпромисни“, каза още проф. Чуков.

Той заяви, че сме получили „червен картон“ за Шенген, а дали това ще се случи на 1 октомври зависи от новото правителство.

„Вие добре знаете, че в самия Брюксел има различни фракции и те гледат по различен начин – едните са за оградите, другите са за премахването на оградите, третите са с някакви нюанси. Ние самите трябва да си изработим наша стратегия и да включим нашите европейски партньори, Фронтекс, на първо място – по модела на Гърция“, каза още проф. Чуков.

Гледайте целия разговор във видеото

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)