Проф. Янев: Пътното строителство у нас е професионално

Тежкият инцидент на магистрала „Струма“, при който загинаха 45 македонски граждани, отново повдигна въпроса за качеството на нашите пътища. Необходима ли е системна проверка и кой трябва да я извършва?

„Качеството на пътното строителство у нас ми изглежда на професионално ниво, без да бъда запознат много отблизо, тъй като моята практика е в САЩ. Смятам, че бетонът, с който виждам тук да се строи, е по-добър от този в Ню Йорк“, заяви строителният инженер проф. Божидар Янев в студиото на „Денят ON AIR“.

Още по темата

2 дек 2021 16:23

33

1 дек 2021 15:25

41

Експертът коментира и как се извършва контролът в България и в САЩ.

„В САЩ е проблематичен. Контролът оскъпява всеки строеж, а може и да го забави, но прави цикълът на експлоатация по-дълъг и по-качествен. Икономията в началото после се оправдава. В Щатите упражняват качествен контрол и качествена осигуровка. Контролът контролира продукта, а осигуровката – процеса“, обясни проф. Янев.

Той уточни, че в Щатите се правят периодични проверки, а глобите и санкциите са доста високи. „Един бизнес може да фалира или да бъде спрян заради нередности, които могат да бъдат фатални. Проектирането може да се контролира с контролна колегия“, уточни събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

„В България има компетентни специалисти. Винаги е имало. Има и качествени пътища у нас – магистрала „Тракия“. Чух много високи оценки за пътната настилка за „Струма“. Настилката беше окачествена все едно, че е направена вчера, а тя е на над 7 години. Има качествени строежи в България“, категоричен е той.

Гледайте целия разговор във видеото

https://www.dnes.bg/………….

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!