Публикуван е пълния текст на новите санкции срещу Русия – вижте тук

Късно снощи на страницата на Конгреса на САЩ бе публикуван пълният текст на проектозакона за новите санкции срещу путинска Русия. Те бяха приети на 1 август, а се очаква да влезнат в сила от 20 август.

[ad id=“225664″]

Новите санкции са заради опита да бъдат убити бившият руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му с опасната химическа отрова „Новичок”. Някои американски анализатори вече определиха проект като „Закон за санкции от Ада”, а други ги окачествяват като убийствени за режима на Кремъл. Те са изготвени и предстои да бъдат въведени от група сенатори от Републиканската и Демократическата партии, начело с сенатор Линдзи Греъм.

Документ, който е под номер S.3336, е озаглавен „Закон за укрепването на НАТО, борбата срещу международните киберпрестъпления и налагане на допълнителни санкции срещу Руската федерация“, а в своята кратка версия е озаглавен: “ Законът за защита сигурността на Америка от агресията на Кремъл“.

Законопроектът бе представен в Конгреса малко след срещата на президента на САЩ Доналд Тръмп с руския президент Владимир Путин в Хелзинки на 16 юли, като в него се съдържа както политическа декларация, така и списък с конкретни мерки, които законодателите предлагат да бъдат предприети в отговор на действията на Русия.

[ad id=“236993″]

В Законопроекта се изтъква, че САЩ не признава анексирането на Крим от Русия – по примера на декларацията от 1940, с която не се признава анексирането на Балтийските страни от Съветския съюз. Документът също така забранява на американската администрация да предприеме стъпки, насочени към излизането на страни от НАТО.

В отделни раздели от законопроекта Русия е посочена като отговорна за използването на химически оръжия (става дума за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в британския град Солсбъри), за кибер атаки и вмешателство в президентските избори в САЩ през 2016 г., и изказани съмнения за военни престъпления, извършени от Русия по отношение на Сирия.

Предишният законопроект за санкции срещу Русия бе приет миналата година с огромно мнозинство в двете камари на Конгреса.
Ето основните акценти от новия законопроект, синтезирани от Радио „Свобода”:

Разширяване на Закона за борба с противника на Америка чрез санкции

180 дни след влизането в сила на Закона за защита на Америка от агресията на Кремъл, президентът трябва да наложи санкции на:

(1) политици, олигарси и други, които са ангажирани – пряко или непряко, в незаконни и корупционни действия от името на президента на Руската федерация Владимир Путин, както и хора, които действат от името на същите тези политици, олигарси и длъжностни лица;

(2) руски административни юридически лица, които извършват незаконни и корупционни дейности от името на президента на Руската федерация Владимир Путин;

(3) членовете от семействата на лица, посочени в параграфи 1 или 2, които получават значителни печалби от упражняваните от тях незаконни и корумпирани дейности;

(4) лица, включително финансови институции, които извършват парични сделки с лицата, описани в параграфи 1, 2 или 3.

Раздели 236-237. Санкции по отношение на инвестициите в енергийни проекти

180 дни след влизането в сила на Закона за защита на сигурността на Америка от агресията на Кремъл президентът трябва да наложи санкции в случай, че едно лице, което знае за закона, инвестира в енергийни проекти извън Русия, които принадлежат към руските публични и публично-частни дружества, суми, надвишаващи $ 250 милиона.

[ad id=“236999″]

Що се отнася до самите руски енергийни компании, в Законопроекта се предлага:
Санкциите да се отнасят до лица, които продават, отдават под наем или предоставят на Руската Федерация стоки, услуги, технологии и финансиране за повече от 1 милион долара.

Предлага се още да има забрана за доставка на следните стоки:

б) стоки, услуги, технологии, финансиране или друг вид подкрепа, които могат значително да помогнат Руската федерация:
1) в разработването на петролните ресурси, намиращи се на територията на Руската федерация, или
в производството на петрол в Руската федерация, включително всякаква пряка помощ при създаването, модернизацията и ремонта на инфраструктурата, която позволява развитието на петролната индустрия в Руската федерация.

Раздел 238 – се отнася до държавния дълг на Русия

В него изрично се посочва, че 90 дни след влизането в сила на Закона президентът на Съединените щати трябва:

(1) да разработи механизъм, който да забранява на американските граждани да участват в сделки, предоставяне на финансиране или провеждане на всяка друга дейност, която се отнася до руския държавен дълг, в срок от 180 дни след влизането в сила на Закона;
(2) да се възползват от всички права, дадени му от Закона, за предприемането на икономически действия при спешни международни обстоятелства (50 USC 1701 et сл.), включително да предприеме всичко, което е необходимо, за да се блокират или забранят всички сделки с имоти и в интерес на една или повече руски финансови институции, посочена в параграф (б), ако тази собственост и интереси засягат САЩ или са във владение и контрол на американски гражданин.

В Закон са посочени и следните финансови институции:

(1) Външноикономическа банка
(2) Sberbank.
(3) банка VTB.
(4) „Газпромбанк“.
(5) Банка на Москва.
(6) Руска земеделска банка.
(7) Promsvyazbank.

В проектозакона се подчертава, че руският национален дълг се отнася до облигациите, издадени от Руската централна банка, Националния фонд за социално подпомагане и Министерството на финансите на Руската федерация.

Параграф 239 въвежда подобни мерки за лица, които си сътрудничат с руснаци, участващи в враждебни действия срещу САЩ в кибер пространство.
Предлага се въведените санкциите да бъдат в тясна координация с Европейския съюз и Държавния департамент на САЩ. В първия отчет пред съответните комисии в Конгреса какво точно е направено по прилагането на този Закон, президентът трябва да направи 60 дни след влизането в сила на Закона.

Раздел 623 се посочва, че се изисква от директора на Националното разузнаване, в рамките на 180 дни от датата на приемане на Закона, да представи пред Конгреса подробен доклад за личното финансово и имотно състояние и активите на президента на Руската федерация Владимир Путин, включващо:
1) приблизителна оценка и посочване на съответните източници на доходи на Владимир Путин и членовете на неговото семейство, включително недвижими имоти, инвестиции, банкови сметки и други бизнес интереси, както и информация за собствениците на съответната недвижима собственост; както и
(2) списък на най-важните чужди политически фигури и олигарси в Руската федерация, в зависимост от тяхната обвързаност с Владимир Путин.
б) Докладът следва да бъде под формата на некласифициран документ, но може да съдържа таен индекс.

Раздел 701.

В рамките на 90 дни след приемането на Закона, държавният секретар трябва да представи пред Конгреса ясно и категорично дали Русия отговаря на критериите на държава – спонсор на тероризма.

[ad id=“263680″]

Раздел 704.

Създаване на единен национален център за реагиране, чиято цел да бъде координиране на действията на правителството на САЩ в отговор на хибридни заплахи за САЩ и нейните съюзници от страна на руското правителство, като например:

дезинформация и пропаганда чрез традиционни медии и социални мрежи;
създаване, инфилтриране и манипулиране на културни, религиозни, образователни и политически организации или партии;
незаконно прехвърляне на средства за корупционни действия, извършване на престъпления и умишлени действия, със злонамерено влияние;
диверсия и „подривни“ дейности, включително чрез паравоенни формирования;
кибератаки и други нетрадиционни заплахи;
Използване на енергийните ресурси или инфраструктурата за оказване на влияние върху суверенните държави и политическите субекти.

Раздел 705.

Чрез Фонда за противодействие на руското влияние, който разполага с $ 250 милиона за 2020-2021 финансови години, да бъдат подпомогнати европейските и азиатски страни за защита на тяхната инфраструктура и създаване на механизъм срещу кибератаки по време на избори, борба с корупцията и укрепване върховенството на закона, да отговорят адекватно в случай на хуманитарни кризи и нестабилност, създадени от инвазията или окупацията на Русия в Грузия, Молдова и Украйна.

Раздел 706.

Конгресът смята, че използването на сила от страна на руското правителство, разузнавателните операции, кибератаките, въздействието по време на предизборни кампании, включително чрез корупция и дезинформация, са явни заплахи за страните от Европа и Евразия.
В отговор правителствата на тези страни трябва да удвоят усилията си за укрепване на своите институции, политически системи и гражданско общество.

Правителството на САЩ подкрепя демократичните и правни институции, които руското правителство се опитва да подкопае, включително НАТО, ОССЕ и ЕС.

Правителството на САЩ трябва да положи повече усилия в Европа за противодействие на заплахи за основните права на човека и върховенството на закона, независимостта на медиите, гражданското общество и други демократични институции, силата на които играят ключова роля в защитата срещу вредното влияние на Русия в дългосрочен план.

Раздел 707.

Конгресът смята, че руското правителство злоупотребява с механизмите на Интерпол, използвайки ги за политически цели, за да тормозят и унижават политически опоненти. САЩ трябва да използват своето влияние в Интерпол, за да предотвратят такива злоупотреби, включително да предотвратят използването на подобни механизми от страна на Русия.

Секция 708.

Конгресът установи, че:

През март 2016 г. „Амнести интернешънъл“ публикува доклад, в който се казва: „Сирийските и руски сили умишлено атакуват здравни заведения, нарушавайки открито международното хуманитарно право. Но много по-шокиращо днес, че унищожаването на болниците се оказва част от тяхната военна стратегия.“.

21 септември, 2017, говорителят на Държавния департамент съобщи за въздушни удари в провинциите Идлиб и Хама, в резултат на които са били разрушени здравни заведения и убежища на цивилни граждани: „Тези атаки се вписват в познатия ни сценарий: здравни заведения и медицински персонал, както и цивилни граждани – стават жертви на атаките от страна на сирийския режим и руските му съюзници. “
През февруари 2018 в резултат на сирийски и руски въздушни удари над 230 цивилни граждани са били убити и не по-малко от 9 здравни заведения са били разрушени. В изявление на ръководителя на Службата на ООН за правата на човека се посочва, че въздушните удари, в зависимост от обстоятелствата, могат да бъдат определени като „военни престъпления.“

През март комисията на ООН, на базата на разследване на случващото се в Сирия, заключи, че в резултат на нанесените неуправляеми ракетни удари от руските въздушни сили по мирното население на Алепо на 13 ноември, са били убити най-малко 84 души, а 150 са били ранени, „което само по себе си може да се окачестви като военни престъпления.“

В тази връзка, в рамките на 60 дни след приемането на Закона държавнията секретар трябва да представи пред Конгреса доклад за извършените военни престъпления и престъпления срещу човечеството от страна на руското правителство или военизирани руски формирования и наемници, действащи по инструкциите на руското правителство в Сирия.

Раздел 709.

В рамките на 90 дни след приемането на Закона Директорът на националното разузнаване в координация с държавния секретар и министър на отбраната да представят пред Конгреса доклад, в който да се направи оценка за готовността и способността на руското правителство да обезпечи оттеглянето на иранските сили от Сирия или на въоръжени групи, свързани с Иран, … на военни технологии и информация, които пряко или косвено руското правителство е прехвърлило на режима на Башар Асад, ливанската групировка „Хизбулла“, Иран или свързаните с нея сили в Сирия, които застрашават безопасността, както и значителното военно превъзходство на Израел.

Раздел 710.

Конгресът смята, че технологичните компании, по-специално социалните мрежи, носят отговорност да гарантират, че техните платформи са защитени от дезинформация, която разпространяват правителството на Русия и други държави.

Пълният текст на проектозакона вижте ТУК

Превод: Faktor.bg


image0 (9K)