Пускат движението по част от скоростния път Мездра – Ботевград за Великден

Пускат движението по част от скоростния път Мездра – Ботевград за Великден

За Великден ще бъде пуснато движението по част от скоростния път Мездра-Ботевград в участъка между селата Новачене и Скравена. Трасето е около 7,5 километра, включвайки и обхода на Новачене, съобщават от МРРБ.

Новината съобщи лично министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Той, заедно със заместник-министър Николай Шушков и председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Венцислав Ангелов, направиха проверка на строителството на пътя Видин – Ботевград в участъка между с. Лютидол и Ботевград.

„Напреднали сме изключително много и продължаваме да работим интензивно“, каза след инспекцията министърът и съобщи, че участъкът е с отделно разрешение за строеж и ще бъде въведен в експлоатация отделно. Той припомни, че първото разрешение за строеж е от 2016 г. за участък от един километър, а в останалата си част разрешенията за строеж са основно от края на 2020 г.

По време на днешната инспекция министърът подчерта, че проблемите с изграждането на пътя са изключително големи и всеки километър магистрала и скоростен път в този регион на България са много важни за хората. Министърът благодари на строителите за интензивната работа през последните месеци и подчерта, че когато строителят напредва, е съвсем разумно да му се плаща, за да може да бъде стимулиран и той да си свърши работата.

„Когато държавата е неизправна страна, не може да иска нищо от строителя, но когато държавата е изправна, може да изисква строителят да строи качествено и в срок  и ние това правим“, заяви министърът. Той съобщи, че за свършената работа до момента са разплатени 75 млн.лв.

За останалата част от скоростния път между Мездра и Ботевград се правят изменения в Подробния устройствен план, за да се променят предвидените пет кръгови кръстовища, които е трябвало да бъдат на едно ниво.

„Работим, за да бъдат изградени така, че този път да бъде с истински статут на скоростен път и очаквам до около месец и половина да бъдат одобрени ПУП-овете“, обясни още регионалният министър.

„За завършването на целия скоростен път много трудно някой може да се ангажира със срок“, обясни министърът и добави, че при бъдещите ПУП-ове се обявява на заинтересовани страни, предвидени са макар и минимални участъци, в които следва да бъдат отчуждени терени.

„Когато една процедура не зависи от одобряващия орган изцяло, какъвто е случаят, никой не може да каже кога може да завърши строителството и всяко говорене в тази посока би изглеждало просто обещание без да бъде покрито във времето“, обясни регионалният министър.

Той съобщи още, че също за Великден се предвижда да бъде пуснато движението и в участък от магистрала „Европа“. Това ще са между шест и седем километра от магистралата до ГКПП „Калотина“. А в четвъртък министърът ще  направи проверка на строителството и на магистрала „Европа“.

Очаква се за празниците и обходът за Бургас също да бъде завършен.

https://www.dnes.bg/

(Visited 142 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.