Путин е решил, че след като вече е корабокрушенец, значи Русия ще е остров? – през погледа на главния редактор

Живка Кехайова

На 24 май Валери Фалков – руския министър на образованието пред „Комерсант“ заяви, че Русия се отказва от образователните степени бакалавър и магистър и ще си прави собствена образователна система.

С други думи руското образование няма да важи никъде другаде, защото няма да съответства на „Болонската декларация“. С още по-други думи, Русия окончателно скъсва с Европа, като вади от досег с нея бъдещите си поколения. И да избягат, те ще могат да работят само нискоквалифициран труд, дори да са учени, или ще трябва да започват да учат наново.

Чудя се защо Русия смята да се отърве от максимален брой млади хора – може би защото са най-неблагонадеждни като граждани, според изискванията на сегашното държавно ръководство. Защото е нормално всеки един умен млад човек, да пожелае да замине къде ли не, само и само да има образование, което му дава възможности.

Ако пък руската държава смята точно обратното – силово да ги задържи и задължи да учат в страната, за да не могат да се реализират никъде другаде и щат не щат, да са принудено лоялни, то рискът от зверски ексцесии става наистина голям, при това не навън, а вътре в страната.

Държи ли наистина Русия да стане изолиран остров освен икономически и интелектуално, културно – всякак? Трудно ми е да го проумея. Или Путин е решил, че след като вече е корабокрушенец, значи Русия ще е остров?

 


image0 (9K)