Путин отиде в Крим за годишнината от руската окупация

Путин отиде в Крим за годишнината от руската окупация

Руският президент Владимир Путин посети Крим на 18 март, за да отбележи деветата годишнина от анексирането на полуострова от Украйна от страна на Русия. На този фон съюзниците на Киев в борбата срещу руската инвазия публикуваха изявления, осъждащи анексирането и подкрепата си за Украйна във войната.

Държавната руска телевизия видео, на който небрежно облеченият Путин се разхожда с група официални лица в Крим.

Полуостровът бе завзет от Русия през 2014 г., осем години преди да започне пълномащабната инвазия в Украйна. Украйна заявява, че ще се бори за изгонването на Русия от Крим и всички други територии, които са окупирани в продължаващата вече година война.

Незаконното анексиране на Крим от Русия доведе до първите санкции срещу Москва през 2014 г.

„Девет години след незаконното анексиране на Крим, Великобритания продължава да подкрепя Украйна срещу руската агресия“, заяви британското посолство в Twitter. „В Крим украинците страдат: гражданите нямат свобода, цивилни са задържани, а децата са в лагери за „превъзпитание“.“

„Финландия не признава незаконната анексия на Русия. Подкрепяме териториалната цялост на Украйна и усилията за нейното възстановяване. Крим е Украйна“, заявиха от външното министерство на страната.

Шведското външно министерство отбеляза годишнината, като публикува плакат с надпис „Крим е Украйна. Донецк е Украйна. Херсон е Украйна. Луганск е Украйна. Запорожие е Украйна.“

През февруари 2014 г. въоръжени мъже в униформи без опознавателни знаци започнаха да превземат правителствени сгради, летището в Симферопол, фериботния пункт в Керч и други стратегически обекти в Крим. Първоначално руските власти отказват да признаят, че мъжете са войници от руската армия. По-късно Путин призна, че това са руски военни.

На 16 март 2014 г. на територията на Крим и Севастопол се проведе референдум за статута на полуострова. Два дни по-късно Путин обяви „присъединяването“ на Крим към Русия.

Русия отрича анексирането на полуострова и го нарича „възстановяване на историческата справедливост“.

В Москва прокремълски активисти се събраха на 18 март пред посолствата на държави, считани за „неприятелски“ към Русия.

Прокремълското младежко движение „Молодая гвардия“ (Млада гвардия) съобщи, че повече от 5000 души са демонстрирали пред посолствата на 20 „недружелюбни“ държави, сред които САЩ, Франция, Германия и Полша.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)