Първанов: Българската свобода не беше дочакана, тя бе извоювана

„Ние сме част от европейското семейство, ние сме част от ЕС и това не противоречи на нашите добри отношения с Русия, с нашите съседи, с нашите стари и нови приятели – напротив“, подчерта президентът (2002-2012)

[ad id=“225664″]

Българската свобода не просто беше дочакана, тя беше извоювана. И българският народ беше свободен духом, преди той да бъде освободен и с решаващата помощ на руската армия. Това е един голям урок за съвременните политици и държавници. Това заяви по време на откриването на Международната научна конференция „Поуки от историята. 140 години от Руско-турската война“ основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов.

„Руско-турската война, независимо от предварителните й цели и намерения, по своите резултати, особено за българския народ, е една справедлива, освободителна война. 3 март е преди всичко ден на признателност към десетките, стотиците хиляди руски офицери и войници от Руската освободителна армия, както и представителите на други нации, които винаги споменаваме, разбра се, с почит. Защото с тяхната саможертва българската свобода стана възможна. Нашата признателност се изразява в много отношения, в тези над 400 паметника, пред които в тези дни, а може би и целогодишно, ще има винаги свежи цветя. Тази признателност е и в наименованията на много български селища – Аксаково, Столетово, Гурково. И нека да не се сещаме за този елемент на нашата богата, изострена историческа памет – признателността, само около трети март. Нека тържествата да бъдат и един катализатор, един стимул на българо-руските отношения. Като сля кръвта на българи и руснаци, тази война направи нашите отношения още по-здрави и трайни. Вечни,“ отбеляза Първанов.

[ad id=“236999″]

„Ще направя една вметка, защото форумът е преди всичко исторически. През 2003 и 2008 година, по повод тържествата във връзка с Освобождението на България, наш гост беше президентът Путин. И това не беше само исторически ритуал. Това беше един шанс за правителствата, за институциите от двете страни да реактивират отношенията си, да ги изпълнят с реално съдържание. И за това много ми се иска, наистина, да реактивираме и сега междуправителствените ни отношения, разбира се, на една взаимно изгодна основа, така както и двамата с президента Путин многократно сме подчертавали“, посочи Първанов.

Той бе категоричен, че българския народ има също своя съществен принос за освобождението си, дошло след вековна борба срещу поробителя.

[ad id=“237001″]

„Българската свобода не е някакъв исторически подарък. Тя не ни е дадена даром. Бях радостен да чуя това и от господин Туск в рамките на церемонията по откриването на европейското председателство. Българската свобода е резултат от вековните борби на нашите предшественици. На хайдутите, на четниците, на съратниците на Апостола, на априлци, на опълченците разбира се. Пътят на българската свобода към възраждането на българската държавност е трасиран от десетки изпепелени български селища. Копривщица, Панагюрище, Батак, Стара Загора, Плевен, Шипка са рождените имена на новата българска държава,“ заяви Георги Първанов.

[ad id=“238430″]

В заключение Георги Първанов посочи че „Руско-турската освободителна война реализира една голяма мечта на българските възрожденци, на Апостола Васил Левски: „… за да си добие първата чест и слава нашето мило отечество България, най-после, [за] да бъдем равни с другите европейски народи“. Това е факт. Ние сме част от европейското семейство, ние сме част от ЕС. И тук му е мястото да подчертаем, че това не противоречи на нашите добри отношения с Русия, с нашите съседи, с нашите стари и нови приятели – напротив“.


image0 (9K)