НАЙ-НОВИ:

Първан Симеонов: Борисов наложи специфичния си политически стил, но вече е нужен по-модерен!

По-важно е последното десетилетие, когато Борисов беше министър-председател и успя да наложи специфичния си политически стил, така че българите да свикнат с него. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ политологът и изпълнителен директор на социологическа агенция „Галъп Интернешънъл“ Първан Симеонов.

„Трудно ми е да синтезирам в няколко изречения, но един е основният въпрос в края на третия мандат на Бойко Борисов: дали българският политически процес в последните години стана такъв, защото Борисов повлия със стила си, или обратно – българският обществен живот, народът, респективно и българският политически процес са такива, няма как да бъдат по-различни, и просто в лицето на Бойко Борисов си намериха майстора, както народът е казал. Смятам, че Борисов даде каквото е в състояние да даде на българския политически живот. Личното ми убеждение, като гражданин, а не като политолог, е, че на България вече е нужен друг стил на управление, малко по-стратегическо, по-мениджърско и по-модерно“, коментира Симеонов.

Той уточни, че през цялото време се чуди дали българските политически реалности, общественият живот, социалната психология би позволила друг тип управление.

„В момента нямаме управление, имаме следване. Борисов не управлява обществото, той го следва. Борисов не налага, той балансира. Борисов не е диктатор, той е боязлив. Въпросът е, че когато дойде един сериозен нов стил на управление, който е малко по-стратегичен с дългосрочно целеполагане, а не толкова ден за ден, както сега, може да срещне отпор от самите българи. Защото не съм сигурен, че българите сме най-дисциплинираното общество, готово да се стяга, да прави реформи, да се разделя с част от достоянията си в името на поколенията, да затяга колана“, обясни Симеонов.

Според него Борисов допълнително някак си демобилизира обществото, защото то се е научило, че всичко, което поиска, може да получи тук и сега. „Понякога голямото лидерство е да можеш да казваш не, да кажеш на хората – сега ще е трудно, за да може за поколенията да е по-лесно. Страхувайки се за рейтинга си, Борисов не може да направи това. Кажи-речи цяло едно поколение в България е социализирано с идеята, че така се прави политика. Не съм сигурен, че така се прави политика, но след Борисов не съм и сигурен, че българите биха понесли друг тип политика“, посочи още Първан Симеонов.

„Парадоксално погледнато Борисов вече е един от най-опитните лидери на Европа“, коментира още той и подчерта: „Това е най-интересното, че един човек, който не знае други езици, освен български, успя да се превърне в международен деец – малък, балансиращ, но може би това е единственото възможно на Балканите. Ние сме на ъгъла между Турция и Русия, две страни, от които напоследък Западният свят все повече се плаши, освен това сме и на прословутите Балкани и какво друго можеш да правиш освен да балансираш и шикалкавиш, ако си в ситуацията на България.“

По думите му Борисов е успял едновременно да запази отношения с американците и да прокара на практика руски газ за Сърбия.

„На всичкото отгоре, благодарение най-вече на Красимир Каракачанов, се опъна на американците и на немците и запъна крак за Северна Македония. Това са много важни неща. Парадоксално погледнато Борисов вече е един от най-опитните лидери на Европа. Той има най-дълъг стаж. Оказа се, че в един момент той успя да вади кестени от огъня тук на Балканите. Не е шега работа да имаш някакви нормализирани отношения с Реджеп Тайип Ердоган, както и едновременно да си говориш с Брюксел и с Владимир Путин. Тук, където сме ние, на този кръстопът, нямаме друг избор. Ще спечели този, който го прави добре“, допълни Симеонов и уточни, че вероятно може и много по-визионерски и проактивно, защото Борисов е реактивен.

„Във всеки случай успя да постигне някакви цели, което е важно. Искрено се надявам, че България няма да се предаде по темата за Северна Македония. Тази рана между двете страни някак си няма да се излекува, ако не поставим пръст в нея. Надявам се на катарзис. Най-глупавото след изборите би било изведнъж България да ревизира позицията за Северна Македония. Напротив, страната ни трябва да е последователна и тази позиция ще работи, тя вече работи“, коментира още политологът.

За Бойко Борисов президентската роля би била най-сладката – като бенефис на политическия му живот, смята Първан Симеонов.

„Излишно е да казвам, че дори опозиционерите в България звънят на Борисов по телефона, за да съгласуват с него дали и какво да правят. Румен Радев е едно от малкото, да не кажа единственото, изключение от всичко това. Той проби схемата, проби тази система. От там идва огромната драма между Радев и Борисов, освен всички лични и символни проблеми между двамата генерали. Просто Радев не е по сметката на Борисов и на ГЕРБ“, анализира Симеонов. По думите му това означава, че ще има сражение.

„Дали Борисов лично би излязъл в тази битка, той трудно би влязъл в сражение, за което знае, че може да изгуби. От днешна гледна точка сравнението в рейтинга на двамата е изцяло в полза на Радев. Но да не забравяме фактора ДПС, който евентуално би могъл да помогне на кандидат на ГЕРБ, било то и Борисов. Това обаче са абсолютно ранни сметки. Първо трябва да видим резултата от парламентарните избори“, допълни Симеонов.

Според него за Борисов президентската роля би била най-сладката.

„Първо, че ще е бенефис на политическия му живот, второ това е слава без отговорност. От сутрин до вечер ще може да обикаля и да реже ленти, а никоя отговорност няма да е негова. Знаете, че в България президентските правомощия са главно церемониални и имат отношение към външната политика, нещо, което се услажда на Борисов. Но Радев е доста силен кандидат. Тук Борисов ще се опитва по някакви обходни пътища, евентуално с вариант БСП да подлее вода на Радев, ДПС да бъдат примерно пуснати частично във властта, а после да помогнат за президентските избори. ДПС много открито, още преди протестите лятото, предлага своята формула и му казаха – слизай, имаме по-добра формула и за теб има място в нея по един или друг начин. Борисов може да бъде добър като президент, но в момента е слаб като кандидат за президент“, коментира още Първан Симеонов.

 

  Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Най-нови