Първите „хайку“ излизат в далечния XV век

Работилница за рими „Как да пишем хайку“ с водещ Петър Чухов. Това е едно от предложенията на Eсенни литературни дни’21. Времето – между 14 и 16 часа, мястото – Беседката на Античната улица „Августа Траяна“ (пред Регионална библиотека „Захарий Княжески”).

Хайку е литературен жанр на традиционната японска лирическа поезия, навлязъл през 60-те години на ХІХ век и в повечето западни национални поезии.

Eсенни литературни дни’21. Уроци по хайку, нови книги, „Големанов“

Отличава се с изключително кратко изложение – в своя класически вид хайкуто се създава по схема 5-7-5 она (японският он е донякъде сравним със сричката в индоевропейските езици).

Хайку е най-късата поетична форма в световната литература. Въпреки че се състои само от три реда, съдържащи съответно 5 – 7 – 5 срички, то може да изрази и дълбоко чувство, и проблясък на интуицията. В хайку няма символи. То отразява живота в неговото свободно движение.

Поетът Петър Чухов. Многоликият

Притежава чистотата, завършеността и дори празнотата на една музикална нота. Занимавайки се с простичките, привидно незначителни неща от ежедневието – падащо листо, сняг, муха – хайку ни насочва към дълбочинно възприемане живота на нещата.

„Есенен Великден“ – истински специалната книга на Петър Чухов

В стиховете обикновено има някакъв насочващ към сезона образ или дума. Според Ролан Барт краткостта на хайку не е формална; хайку е кратко събитие, изразено в точна и непосредствена форма. Хайку не е изразът, а съществуването на нещо.

„Запокитеност“ на Петър Чухов – краят на една младост

Едни от първите известни произведения в такъв стил са излезли изпод четката на Арикида Моритаке още през 1465 г.

През ХІХ век Масаока Шики предлага израза „хайку“, с цел да го ограничи като литературна форма.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

40

споделяния
error

Харесва ви статията? Споделете,моля!