Работодателите са накарали 15% от руснаците да се ваксинират

Почти една четвърт от руснаците (24%) вече са били ваксинирани срещу коронавирус, става ясно от проучване на център „Левада“, с което се запозна Би Би Си.

В същото време 15% от ваксинираните респонденти признаха, че са били принудени да се ваксинират.

Една четвърт от анкетираните, 24%, заявяват, че са били ваксинирани срещу коронавируса. Преди месец делът на ваксинираните респонденти е бил под 20%, според резултатите от проучването.

Още 19% от анкетираните изразиха готовност да се ваксинират. Преди месец 25% от анкетираните заявиха, че са готови да бъдат ваксинирани. „Това намаление най -вероятно се осигурява от увеличаване на дела на руснаците, които вече са били ваксинирани“, предполагат от център „Левада“.

Повече от половината от анкетираните (55%) не са готови да се ваксинират. Броят им не се е променил през месеца.

Сред анкетираните, които са готови да бъдат ваксинирани, 59% казват, че ще се ваксинират, за да намалят риска от сложно протичане на болестта, други 48% – за да защитят близките си.

15% от анкетираните признават, че са принудени да се ваксинират на работното място.

По -голямата част от руснаците (79%) не са ходили на лекари, за да решат дали да се ваксинират. 10% са отишли на лекар и са посъветвани да се ваксинират.

7% от анкетираните казват, че лекарите ги съветват да не се ваксинират.

28% от ваксинираните респонденти се оплакват, че нямат възможност да изберат ваксина, други 12% са в дълги списъци на чакащи. 6% от анкетираните са имали затруднения при получаването на сертификат за ваксинация.

33% от анкетираните казват, че ако имат избор, биха използвали ваксината Sputnik V, 9% ще изберат Kovivac, 6% – EpiVacKorona, още 4% – Pfizer/BioNTech.

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)