Радев и Терзиев обсъдиха финансовата децентрализация

Радев и Терзиев обсъдиха финансовата децентрализация
Радев и Терзиев обсъдиха финансовата децентрализация

Снимка: БГНЕС

Модернизирането на град София и неговото развитие като съвременна европейска столица обсъдиха на среща в президентската институция държавният глава Румен Радев и кметът на Столичната община Васил Терзиев.

Кметът на столицата запозна държавния глава с основните приоритети на своя екип, сред които водеща е амбицията за увеличаване на прозрачността в работата на администрацията и при провеждането на обществените поръчки.

По време на срещата бяха обсъдени перспективите за финансова децентрализация и реално овластяване на българските общини, така че местните власти да могат да осъществяват своите политики в интерес на гражданите. Възможностите за подобряване на градската среда, борбата със замърсяването на въздуха, насърчаването на туризма и дигитализацията на редица услуги, което да улесни комуникацията на гражданите с общинските власти, също бяха сред акцентите на срещата.

Президентът открои предимството на град София пред редица европейски столици да бъде разположен в непосредствена близост до планина и призова за общи усилия от институциите, неправителствените организации, спортната общност и бизнеса за намирането на ясно решение за развитието на природен парк „Витоша“ и улесняване на достъпа до него за отдих и спорт. Това би подобрило и възможностите на страната ни успешно да кандидатства за провеждането на международни състезания по зимни спортове.

Обсъдено бе и развитието на обществената инициатива за изграждането на нова музикална зала в София, която да отговори на очакванията на културната общност в столицата и в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)