Радев: Отговорността за отношенията с Русия ляга върху правителството

Радев: Отговорността за отношенията с Русия ляга върху правителството

Президентът Румен Радев. Снимка: Михаела Катеринска, БГНЕС

image0 (9K)

Президентът Румен Радев коментира напрежението в отношенията между България и Русия във връзка с изгонването на 70 руски дипломати и служители на руското посолство в България.

„Във връзка с възникналото напрежение в отношенията ни с Руската федерация призовавам министър-председателя да свика заседание на Министерския съвет, което да оцени последствията от ескалацията на кризата в двустранните отношения и да вземе решение в съответствие с всички законови процедури“, написа Радев във Facebook.

Още по темата

Това решение трябва да е съобразено с предизвикателствата пред националната сигурност и с дългосрочните интереси на България и на хилядите български граждани, живеещи в Руската федерация. Недопустимо е те да бъдат оставени без дипломатическо представителство. Недопустимо е решения, свързани със сигурността на България, да не отчитат рисковете от ескалация и икономическите последствия от тях“, допълни той.

Отговорността за решението ляга изцяло върху правителството в оставка, което изпълнява функциите си в съответствие със законите на Република България и клетвата, положена пред Народното събрание при поемането на управлението на страната до фактическото предаване на властта, заяви още държавният глава. 

По-рано днес посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова е изпратила нота до българското Външно министерство с ултиматум решението на българското правителство за експулсирането на руските дипломати да бъде отменено до 12 часа в петък. В противен случай руското посолство у нас ще постави въпроса пред руската държава за закриване на мисията в София.

В отговор Министерският съвет разпространи изявление на премиера в оставка Кирил Петков, в което той заявява, че България уважава руския народ и цени културните, исторически, социални и търговско-икономически връзки с Русия. „Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера“, допълни той. 

Във вторник Петков съобщи, че България ще изгони 70 руски дипломати с мотива, че работили срещу интересите на страната ни.

https://www.investor.bg/

(Visited 22 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!