Радостина Александрова: Омикрон не е повод за паника

Появата на омикрон – новия щам на COVID-19 в Южна Африка, е притеснителен, но в никакъв случай не е повод за паника. По-голямата част от мутациите на новия вариант са в механизма, чрез който вирусът се свърза с човешките клетки, което може да окаже влияние върху това как имунната система реагира на вируса. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН.

Тя обясни, че докато вирусът се предава от хора на хора, ще възникват нови варианти, но за момента вирусът не е толкова изменен, че да се говори за напълно нов щам, за който ваксините може да не са толкова ефективни. Списъкът на страните, в които е открит новия вариант, най-вероятно ще се увеличи, добави Александрова. 

image0 (9K)

Още по темата

„Една част от тези мутации са ни познати от други варианти. Притеснително за специалистите бе, че за някои от тях вече се знае, че могат да направят вируса по-лесно предаваем от човек на човек и да му помагат да избягва до някаква степен имунния отговор, създаден към предишни варианти или от ваксините, с които разполагаме“, добави експертът.

Независимо от мутациите, очакванията са, че пълният ваксинационен курс ще може да предпазва от тежко преминаване на заболяване, предизвикано от омикрон варианта, каза Александрова.

Това че вариантът може да се разпространява по-лесно, не го прави по-опасен – за момента нямаме подобна информация, уточни Александрова. Бета вариантът на коронавируса се справяше най-добре с човешката имунна система, но не успя да се разпространи особено извън Южна Африка, където бе първоначално установен, напомни тя.

Въпреки че боледуват по-леко, децата могат да се разболеят много сериозно, предупреди Александрова и добави, че те са особено уязвими, ако имат съпътстващи заболявания.

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

източник https://www.investor.bg/…………

(Visited 11 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!